Konsten att hålla fokus i kristider – expertens 5 bästa tips

Personligt Förmågan att hålla fokus har aldrig varit så viktig som nu. I en tid när covid-19 tar all vår uppmärksamhet är det lätt att tappa koncentrationen på vad som krävs här och nu och därmed också missa de långsiktiga målen, menar Christina Bengtsson, fokusexpert och författare till boken ”Konsten att fokusera: 10,9”.

Konsten att hålla fokus i kristider – expertens 5 bästa tips
Christina Bengtsson, fokusexpert.

Christina Bengtsson har en bakgrund som officer inom Försvarsmakten och bygger sina erfarenheter bland annat från den tid då hon tävlade i precisionsskytte.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Som 23-åring bestämde hon sig för att bli bäst i världen på ”någonting” och valet föll då på precisionsskytte med gevär – en sport som kräver hög koncentration och starkt psyke.

– Vid den åldern var jag förmodligen för gammal för de flesta andra idrotter. Att börja satsa så sent var en vanvettig strategi. Men inom skytte kan man tävla långt upp i åren, förutsatt att man utvecklar den mentala kapacitet som krävs, säger hon.

Passion och fokus

Efter sju och ett halvt år och närmare 25 000 träningstimmar kunde hon 2005 kliva högst upp på prispallen och titulera sig världsmästare i precisionsskytte. Men all träning var inte hela förklaringen till VM-titeln – en av framgångsnycklarna låg också i hennes förmåga att fokusera, göra rätt saker och göra dem med skärpa, menar hon.

– Alla som tävlar på toppnivå lägger ned massor med tid på träning. Att enbart träna räcker inte – det behövs mer än så. Det krävs passion och framförallt fokus, konstaterar hon.

Boksläpp i USA

För några år sedan utkom hon med sin bok ”Konsten att fokusera: 10,9”, som sammanfattar hennes tankar och vars titel anknyter till hennes tid som tävlingsskytt. Inom precisionsskytte räknas även decimalerna inuti själva 10:an. 10,9 är absolut centrum i måltavlan och det resultat som hon också fick i sista skottet i VM-finalen då hon tog guld.

I dagarna släpps en engelsk version av hennes bok på amerikanska marknaden och meningen var att hon skulle delta i en releasefest på Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New York. Men istället sitter hon nu i sin stuga i de halländska skogarna där hon delar med sig av sina kunskaper om kognitiv kontroll via webinarier och videosändningar till olika delar av världen.

Ett skott i taget

Inom skytte finns ett talesätt som går ut på att man alltid ska tänka ett skott i taget. Det innebär att varje skott är lika viktigt och att man varken ska ta ut segern i förskott eller oroa sig över ett dåligt slutresultat för att inte tappa koncentrationen.

– Inom idrottsvärlden brukar man betona vikten av att visualisera målbilder. Det kan visserligen vara bra, men riskerar också att flytta fokus från nuet till framtiden. För att nå de långsiktiga målen krävs ett kortsiktigt fokus. Ju mer fixerade vi är vid målet, desto mindre sannolikhet för att vi når ända fram, förklarar Christina Bengtsson.

Kris och kaos

I tider av kris och kaos är det viktigare än någonsin att inte tappa fokus utan noga koncentrera sig på varje steg som krävs för att följa den utstakade kursen. Krisen slår hårt mot samhället och ingen vet varken hur djup den blir eller hur länge den ska pågå.

– När alla rutiner skakas om och vi översköljs av ett ständigt informationsflöde om covid-19 finns risk att det tar över vår uppmärksamhet och att vi tappar fokus, säger hon.

Som föreläsare och utbildare möter Christina Bengtsson nu oro, ovisshet, irritation och i vissa fall ilska och uppgivenhet. Många har tappat självkänslan och frågar sig hur man ska kunna återta fokus när man ständigt blir utsatt för nya distraktioner i form av varsel, konkurshot och dyster statistik över dödsfall och smittade.

Ny syn på fokus

– Det positiva mitt i krisen är ändå att många av dem jag samtalar med har fått en ny, djupare syn på fokus. Tidigare var det många som förknippade fokus med topprestationer och slutmål, medan man nu istället försöker identifiera vem man är, vad man vill och vad man kan göra här och nu. Att förlita sig på sin egen kapacitet är kärnan i fokus, konstaterar hon.

Men enligt Christina Bengtsson finns det också andra saker vid sidan om krisen som kan göra att vi tappar fokus. En fälla kan vara vårt behov av bekräftelse utifrån som lätt kan tillfredsställas via sociala medier.

– När vi inte får beröm av chefen lägger vi exempelvis gärna ut en bild på Facebook eller Instagram för att få några ”likes”. Det kan givetvis ge en känsla av välbehag, men också bidra till att vi tappar fokus på viktigare saker och vår förmåga att bygga självkänsla av egen kraft, säger hon.

Christina Bengtssons 5 tips för att hålla fokus.

  1. Identifiera distraktioner. Det kan vara såväl inre distraktioner som grubbel och oro som yttre distraktioner som mejl, nyhetsflöde och sociala medier.
  2. Ignorera det som stör. Rensa och undvik allt som kan störa ditt egentliga fokus.
  3. Välj bort. Bestäm allt som du inte måste göra för att få mer tid till väsentligheterna.
  4. Gör en sak i taget. Multitasking ger sämre produktivitet och kvalitet än fokus på en enda arbetsuppgift.
  5. Fokusera på det som behöver göras här och nu. Målbilder och visioner i all ära – men för att nå de långsiktiga målen krävs också full uppmärksamhet i det kortsiktiga perspektivet.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.