Man kan inte ha kvalitetsarbete som inte känns kvalitativt. Som skaver mer än det stärker. Det är ju där vi aldrig får hamna: I arbetet om kvalitet, snarare än i arbetet med den.
Kulturen behöver bära kvalitetsarbetet
CHEFREDAKTÖRENS KRÖNIKA Jag pratade med en läsare i förra veckan. En man som jobbar i offentlig sektor. Han var besviken på hur deras kvalitetsarbete fungerade och bad om lite inspiration från oss. Han berättade att deras arbete gick på slentrian och att de fyllde i formulär bara på rutin.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Jag lyssnade och eftersom det är en stor del av vårt arbete – att berätta om allt fantastiskt kvalitetsarbete som bedrivs i Sverige – så kommer här lite inspiration!
I Ellinor Gotby Erikssons reportage på Mälarhöjdens skola som vi publicerade i morse säger rektor Micael Pettersson: “Kultur äter resultat till frukost.” Vi kommer ofta tillbaka till det där citatet som formuleras lite olika, men har samma innebörd.
För oavsett om vi jobbar i skola, vård, industri eller med tjänster så gäller samma sak: man måste jobba med kulturen parallellt med alla planer och uppföljningar. För det spelar ingen roll hur snygga och bra våra planer är, om kulturen haltar.
Arbeta parallellt med kulturen
För oavsett om vi jobbar i skola, vård, industri eller tjänstesektor gäller samma sak: man måste arbeta med kulturen parallellt med alla planer och uppföljningar. Det spelar ingen roll hur snygga dokumenten är – om kulturen haltar, händer inget.
Så vad krävs för att ha en kultur som bär kvalitetsarbetet? Jag tror att grunden är en arbetsmiljö där människor vågar komma med idéer, där vi lyssnar på varandra, där kritik är okej och utveckling är något vi vill – inte måste. Där finns grogrunden för verklig kvalitet.
Men motsatsen? Där kulturen är tyst, kontrollerande eller likgiltig? Då driver vi ingenting framåt.
Kan vara själsdödande
Jag har jobbat i båda typerna av organisationer. Det ena är roligt. Det andra är själsdödande. I den ena spirar förbättringsarbetet mellan medarbetarna. I den andra stannar det vid ett chefsdrivet förslag som sakta glöms bort.
Ibland funderar jag på om det inte vore bättre att lägga lite mindre tid på att mäta hur vi jobbar – och lite mer tid på att prata om hur det känns att jobba här.
För mitt i samtalet formas den kvalitet som faktiskt märks. Så läs reportaget från Mälarhöjdens skola och inspireras av dialogen.