Kvalitetsprofil utsedd till hedersdoktor

Ledarskap Bengt Klefsjö, professor i kvalitetsteknik vid Luleå tekniska universitet samt KM:s egen bokrecensent, har utsetts till hedersdoktor vid Mittuniversitetet. Grattis till doktorstiteln, hur känns det att få den här uppmärksamheten?

Kvalitetsprofil utsedd till hedersdoktor

– Tack. Självklart känns det fantastiskt bra och hedrande.

Vad tänkte du när du fick beskedet?

– Jag blev uppringd för några veckor sedan. Den som ringde sa sig vara dekanus från Mittuniversitetet och sa att jag blivit utsedd till hedersdoktor och undrade om jag accepterade det. Jag var helt övertygad om att det var någon som försökte skoja med mig så jag bad att få betänketid till nästa dag och återkomma med ett svar. Jag kollade upp telefonnummer och namn och förstod att det nog faktiskt var på riktigt. Jag tackade så klart ”ja” och förklarade varför jag svarat som jag gjorde. Jag är kanske den ende som blivit utsedd till hedersdoktor som tvekat på svaret …. Sedan har det hela varit hemligt någon vecka innan pressmeddelandet gick ut. Det har varit lite svårt att hålla tyst så klart.

Idag är du pensionär – om du ser tillbaka på ditt yrkesliv, vad är du mest stolt över?

– Jag hade förmånen 1971 att tillsammans med tre andra lärare, en handfull administratörer och 49 studenter mitt ute i skogen strax utanför Luleå, få vara med vid starten av Högskolan i Luleå, som senare skulle bli Luleå tekniska universitet. Idag är LTU ett av de stora och respekterade universiteten i landet. Att få vara med och starta ett universitet och under 45 år få vara en del av dess utveckling och kanske också ha påverkat denna utveckling till viss del är inte förunnat många personer. Självklart känner jag stor stolthet över detta.

Att jag dessutom haft påverkan på kvalitetsområdets utveckling känns också stort. När jag blev förordnad till professor i kvalitetsteknik 1990 (utnämningen är undertecknad av Göran Persson, som var utbildningsminister då) hade jag visionen att tillsammans med mina medarbetare skapa en ämnesgrupp som på olika sätt ”stack ut” och som andra såg på med respekt. Man skulle som medarbetare vara stolt över att arbeta vid ”kvalitetsteknik på Luleå tekniska universitet”. Erkännandet som hedersdoktor vid Mittuniversitetet kanske är ett bevis på att vi lyckades ganska bra med detta.

När får du ta emot doktorshatten?

– Själva ceremonin då hedersdoktorer och doktorer promoveras samt nya professorer installeras vid Mittuniversitetet äger rum i Östersund den 14 oktober. Då får doktorer och hedersdoktorer iklädda högtidsdräkt, det vill säga frack respektide lång klänning, motta doktorshatt, doktorsring och ett diplom. Efter installationshögtiden är det bankett och stor fest på Hotell Frösö Park i Östersund.

Dagen innan är det installationsföreläsningar då de nya professorerna och hedersdoktorerna ger korta populärvetenskapliga introduktioner till sina ämnesområden.

Vad betyder det för dig att bli utsedd till hedersdoktor?

– Det är naturligtvis en stor ära att få bli promoverad till hedersdoktor vid Mittuniversitetet. Dels betyder det att det arbete jag tillsammans med alla mina medarbetare, inte minst vid Luleå tekniska universitet, lagt ner inom kvalitetsområdet är uppskattat och betydelsefullt.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.