Laddar för det stora språnget

Förbättringsarbete För många år sedan fick jag uppdraget att vara med och upphandla ett system för hantering av förbättringsförslag och jag kom sedan även att implementera detta system i ett av våra bolag.
Så ja, nu kommer alla förbättringsförslag att ticka in, vad kul, tänkte jag och de andra i projektgruppen.

Laddar för det stora språnget

Visst kom det förslag, men inga mängder. Den dynamik och kreativitet som vi hade hört talas om att detta skulle kunna leda till, infann sig helt enkelt inte, trots diverse olika informationskampanjer.

Åren har sedan gått och frågorna dyker upp regelbundet, både kring själva systemet som sådant och hur vi kan skapa en kultur där medarbetare flödar över av idéer och lägger in dessa i vårt system så att vi får ett systematiskt sätt att arbeta med idéerna.

Personligen har jag landat i följande: Idéerna finns där hela tiden, jag är övertygad om att våra medarbetare varje dag vill vara med och utveckla sina egna arbetsuppgifter och hela vår verksamhet. Man lyfter hela tiden redan idéer med sin chef och med sina kollegor och dessa landar sedan i handlingsplaner som man jobbar vidare med. På så sätt jobbar vi hela tiden med ständiga förbättringar.

Själv har jag istället funderat en hel del på hur vi kan bli mer innovativa.

Fortsättning på nästa sida

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.