Nytt forskarförslag för landsbygdens kompetensförsörjning

Förbättringsarbete Folkbildningen i Sverige har en viktig roll när det kommer till att säkra kompetensförsörjningen på Sveriges landsbygder, det visar en ny studie vid Jönköping International Business School (JIBS).

Nytt forskarförslag för landsbygdens kompetensförsörjning
Foto: Adobe Stock

Kompetensbristen växer i hela landet men är värst på glesbygden. Storstadskommuner med hög befolkningstäthet lockar ofta till sig högutbildad arbetskraft. Det leder till en ojämn nivå på företagsmöjligheter.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Kvalitetsmagasinet premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om bättre verksamhetsutveckling.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på kvalitetsarbete i Sverige.
  • Kontinuerligt nya aktuella erbjudanden av mervärden.
Redan prenumerant?

– Folkbildningen är såklart inte den enda lösningen för landsbygdernas kompetensförsörjning men i vår rapport ser vi att det finns indikationer på att den spelar roll just på dessa platser och främst för individer som står långt bort från arbetsmarknaden. Med bristande resurser kan det utifrån resultaten i vår rapport finnas fog att våga fokusera på folkbildning på de platser där medlen får störst utväxling, det vill säga där de betyder mest, säger Lina Bjerke, lektor i nationalekonomi vid JIBS och en av rapportförfattarna i ett pressmeddelande.

Trots att det finns tydliga skillnader i förutsättningar beroende på var i landet man befinner sig, berörs inte geografins roll i budgetpropositionen där budskapet är att minska anslagen till studieförbunden med en tredjedel.

Rapportforskarna har bland annat undersökt hur fördelningen av deltagare i folkbildning ser ut i svenska kommuner och hur fördelningen kan relateras till typ av kommun och slår fast att folkbildning är särskilt viktig på landsbygden eftersom annan möjlighet till utbildning ofta saknas.

– Med andra ord kan folkbildningen spela en särskilt viktig roll för att utöka möjligheterna för personer boende på landsbygden, något som inte slår igenom på samma sätt i städer, kommenterar Charlotta Mellander, Professor i nationalekonomi vid JIBS och en av rapportförfattarna.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.