Ledarbetarskap är ett begrepp som förenar ledarskap med medarbetarskap. Begreppet betonar relationerna och påverkansprocessen mellan chef och medarbetare. Författaren, Stefan Axelsson, menar att vårt ego ofta står i vägen för att se till helhetens bästa och ställer därför frågan om, och hur, ledarskap kan utövas på ett oegennyttigt vis.
Boken tydliggör tre ledningsarenor – självledning, direktledning och gruppledning – som utgör stommen i ledarbetarskapet. Här finns gott om exempel från medelstora och större organisationer med flera chefsnivåer, men resonemanget är tillämpbart även för mindre verksamheter.
Stefan Axelsson har utvecklat en modell för hur organisationens ledningssystem kan göras tydligare och mer transparent, till exempel när det gäller vilka beslut som fattas, var de fattas och av vem. Enligt boken handlar ledarskapet ytterst om hur vi kan påverka utifrån de roller vi har och de arenor vi är verksamma på och därmed bidra till och nå inflytande över ledningssystemet och över de resultat som skapas – både som medarbetare och chef.