Ledarskapsläxor från påven

Ledarskap Från att ha varit en sömnig och ofta ifrågasatt institution har påve Franciskus påbörjat en reparation av den katolska kyrkans rykte. Han har gjort det genom ett modernt ledarskap som många chefer och vd:ar kan ta lärdom av, skriver Forbes.com.

Ledarskapsläxor från påven
Foto: istock.com/neneos

Den nya påven Franciskus lyckas förändra sin organisation (och synen på densamma) genom att:

1. Han fokuserar på mission. Bara valet av namn som påve, Franciskus efter 1100-talsledaren Frans av Assisi som helgonförklarades för sin barmhärtighet, visar vad påven vill. Franciskus lever ett enkelt liv i ett gästhus istället för i det apostoliska palatset som sina föregångare.

2. Han använder media för att sprida symboliska budskap. Efter att han valts till påve av Rom återvände Franciskus till sitt enkla hotell följd av en hord av fotografer, för att betala sin hotellräkning. Han syns på bilder där han tvättar och kysser interners fötter, han omfamnar funktionshindrade och värjer sig inte för de svaga och utsatta. Hans favoritmantra ger honom trovärdighet som en ledare med sunda värderingar: ”Argumentera mindre och åstadkom mer.”

3. Han återställer sammanhanget. Om den katolska kyrkan tidigare setts som något av en moralisk domstol så har påve Franciskus genom att repetera frågan ”Vem är jag att döma?” visat vad han vill med kyrkan: ”Jag föredrar en kyrka som är blåslagen, sårad och smutsig eftersom den har varit ute på gatorna istället för en kyrka som är ohälsosamt begränsad och som klamrar sig fast vid sin egen säkerhet.”

4. Han väljer sin personal med omsorg. För att förändra kyrkans kultur har påven utlyst nya jobbkvalifikationer för biskopar. De förväntas vara milda, tålmodiga, barmhärtiga och leva ett enkelt liv. En biskop som ansvarade för en mångmiljonrenovering av en biskopsbostad blev avstängd av påven. En av orsakerna var att biskopen hade godkänt ett badkar värt närmare 200 000 kronor. Påven har också sagt åt sina biskopar att röra sig i församlingen och inte vänta på att människor ska komma och knacka på.

5. Han bemöter tuffa frågor. Franciskus har uppmärksammats för att leda produktiva möten, bland annat om ett antal jobbiga frågor den senaste tiden: korruption inom den vatikanska banken, krisen kring sexuellt utnyttjande och den ekonomiska obalansen i världen.

För att öka transparensen i banken har Vatikanen lämnat sin första årsredovisning sedan den grundades 1942. I december 2013 startades en kommission som ska fokusera på de problematiska sexuella beteendenas kärna istället för de juridiska utmaningarna kring avslöjandena. Påven har också i offentliga tal ifrågasatt om dagens ekonomiska system verkligen är rättvist och inkluderande.

När det gäller frågor som kvinnliga präster, abort och samkönade äktenskap har han bett kritiker att enas om att vara oense så att de kan arbeta tillsammans ”med det akuta uppdraget att sprida barmhärtighet”. Han har också slutat dela ut hederstitlar till präster för att de ska sluta hungra efter en karriär och pengar utan istället tjäna människorna.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.