Lönsamt med motion på arbetstid

Förbättrad hälsa och bibehållen produktivitet. En ny studie visar att både anställda och arbetsgivare kan vinna på att införa träning på arbetstid.

I studien ingick personal vid sex av Folktandvårdens kliniker i Stockholm. På två kliniker fick de anställda träna 2,5 timmar i veckan på arbetstid, på två kliniker minskades arbetstiden med lika många timmar och på ytterligare två kliniker pågick arbetet som vanligt. Både träning och minskad arbetstid visades sig förbättra hälsan och minska sjukfrånvaron, på de kliniker som införde träning minskade sjukfrånvaron allra mest. Ingen klinik minskade heller sina intäkter under försöksperioden som pågick under 2005.

– Det finns en allmän skepsis mot de positiva effekterna och man tror ofta att man förlorar ekonomiskt på att införa träning på arbetstid, därför är det viktigt med en sådan här kontrollerad studie, säger Ulf Lundberg, ansvarig för studien och professor vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet, till suntliv.nu.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.