Lycka är en faktor att räkna med

Arbetsmiljö Vinsterna med trivsel är en bortglömd faktor i svenskt arbetsmiljöarbete. Det tycker Jusek som nu vill slå ett slag för lyckliga medarbetare.

Lycka är en faktor att räkna med

En hög andel akademiker och tjänstemän är nöjda med sina jobb. Juseks kartläggning av 2 000 akademiker och tjänstemäns trivsel på jobbet visar att endast en av tio är direkt missnöjd med sitt arbete. En av fyra är neutrala, och två av tre är nöjda.

Jusek vill med sin mätning lyfta fram behovet av att satsa på välbefinnande i arbetsmiljöarbetet. Daniel Lind, samhällspolitisk chef på Jusek, menar att svenskt arbetsmiljöarbete har för stort fokus på att förebygga risker och ohälsa.

– Ett modernt arbetsmiljöarbete bör även inkludera det som skapar välbefinnande, säger han. Jusek tycker att det finns för få initiativ som satsar på att öka medarbetarnas nöjdhet med arbetet. De vill därför att välbefinnande ska ingå i regeringens nya arbetsmiljöstrategi.

– Medarbetare som är nöjda med arbetet är mer nyfikna, mer kreativa, mer innovativa, mer samarbetsorienterade och skapar en högre kundnytta än andra. Våra medlemmar är engagerade och mår de bra på och av jobbet gynnar det verksamheten, säger Sofia Larsen, ordförande för Jusek.

Viktigast för att förbättra välbefinnandet i arbetet är:

  • Balans mellan arbete och fritid.
  • Arbetsuppgifter som är utmanande och utvecklande och där kreativiteten får utlopp.
  • Chefer som ger löpande stöd och konstruktiv feedback.
  • Verksamheter som drivs effektivt och där medarbetarna behandlas rättvist.
  • Bra kollegor, yrkesmässigt och socialt.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.