nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Foto: Adobe Stock

Många arbetstagare tillgängliga under sportlovet

Sportlov och annan ledighet betyder inte avkoppling från jobbet för alla. Fyra av tio svenska arbetstagare känner att de behöver finnas tillgängliga när de är lediga, visar Skanskas undersökning Säkerhetsbarometern.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

I sin årliga undersökning Säkerhetsbarometern belyser Skanska i år sambandet mellan arbetsmiljö och det mentala välbefinnandet på jobbet. Resultatet visar att 40 procent av de svenska arbetstagarna upplever press att finnas tillgängliga via mail och telefon under sina semesterdagar.

–Digitaliseringen har inneburit att gränsen mellan arbetsliv och privatliv blir allt mer flytande. Många har med sig jobbet i telefonen även när de är lediga. Samtidigt behöver hjärnan koppla av och återhämta sig för att man ska må och fungera bra både hemma och på jobbet. I förlängningen är risken att man tappar koncentrationsförmågan och utsätter sig för onödiga risker om man inte får tid för återhämtning, säger Cecilia Björkryd, utvecklingschef arbetsmiljö på Skanska Sverige.

79 procent av de tillfrågade väljer också att svara på jobbrelaterade mail, sms och samtal på fritiden. En av tre uppger att de läser och svarar på kommunikation som har med jobbet att göra så ofta som en gång i veckan.

–För många yrkesgrupper ryms en stor del av arbetet i mobilen och därför är det lätt att ta med sig jobbet utanför arbetstid. Det ger både frihet och flexibilitet, men kan också bidra till en outtalad press på att ständigt vara tillgänglig, vilket i sin tur kan leda till stress. Det ställer höga krav på att chefer hanterar frågor om tillgänglighet och att det sätts upp interna riktlinjer kring när medarbetare förväntas svara på jobbrelaterade mail och samtal, säger Cecilia Björkryd.

Säkerhetsbarometern visar att 78 procent av arbetstagarna vill ha laglig rätt att ignorera jobbrelaterade mail, sms och samtal på fritiden.

Taggar:

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Så skapar du hållbar framgång över tid

Varför har vissa organisationer funnits i hundratals år medan andra inte håller ett decennium? Nyckeln är att skapa framgång som varar över tid – något som ISO 9004 bistår med. Standarden bygger på strategier, bästa praxis och erfarenheter från några av de mest framgångsrika företagen runt om i världen.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.