Med hjälp av 100 anställda vid universitetssjukhuset i Umeå som besökt företagshälsovården för hälsobesvär kopplade till inomhusmiljön ska forskarna lokalisera de rum där man utvecklar symptom och där man inte gör det. I alla dessa rum ska forskarna sedan ta prover av luftens kemiska sammansättning samt undersöka den fysiska miljön.
I studiens andra del ska 30 personer under en timme vistas i rum där de får besvär och i rum där de inte får besvär, samtidigt som de har på sig ett litet rör där flyktiga organiska ämnen fastnar.
– Vi mäter det som finns i rummet samtidigt som vi tar blodprov på deltagarna, prov som bland annat visar på inflammationsmarkörer, förklarar , säger Ingrid Liljelind, docent vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin och studiens projektledare.
De hoppas få se mönster som kan kopplas till ämnen i luften.
– Om vi lyckas hitta ett samband mellan de kemiska ämnen vi hittar i luften och faktorer kopplade till byggnaden och reaktionerna, kan det leda till råd om vilket byggnadsmaterial man ska använda sig av, säger Ingrid Liljelind.
Studien är ett samarbete mellan hudkliniken vid Norrlands universitetssjukhus, och institutionen för folkhälsa och klinisk medicin och institutionen för psykologi vid Umeå universitet.