När Swedbank brände vingarna

Den 15 september 2008 kollapsade den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers och plötsligt befann sig Swedbank mitt i ett hisnande börsfall.

Swedbanks ledning hade spelat högt och jagat vinster i Ukraina och Baltikum samtidigt som de hade lånat pengar på korta löptider. När Lettland och Ukrainas ekonomier gick omkull och Lehman Brothers katastrofkonkurs var ett faktum var det bara att konstatera att Swedbank störtade mot marken som en brinnande svan och skulle krascha utan hjälp.

Boken Fritt fall – Spelet om Swedbank är den spännande berättelsen om Swedbanks kris, om räddningspaketen från Riksgälden, Riksbanken och regeringen och om hur skattebetalarnas pengar räddade banken från konkurs.

Författaren Birgitta Forsberg är ekonomijournalist och jobbar på Affärsvärlden. Hon har tidigare bland annat arbetat på Dow Jones, Reuters och Veckans affärer. Fritt fall – Spelet om Swedbank ges ut av Ekerlids förlag.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.