Nya arbetssätt ska ge mer tid för patienten

Sjukvård Att kunna lägga mer tid på patienter – och mindre tid på administrativt arbete. Det är målet med ett nytt projekt som Skaraborgs sjukhus precis har dragit igång.

Nya arbetssätt ska ge mer tid för patienten
Foto: Garbis Sarafian/Bild och Media

I januari startade projektet Gör om, gör rätt i vården på Skaraborgs Sjukhus. Tanken är att utveckla och förändra de patientnära arbetssätten så att man får mer tid för patienten – och samtidigt skapar en mer hållbar arbetsmiljö för personalen. Detta ska man åstadkomma genom att minska på tid för överdriven rapportering, administration och dokumentation.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Arbetet drar igång under våren och pågår under åtta månader. Men projektet kommer att pågå längre än så, eftersom förändringarna också kräver ett förändrat beteende. Totalt räknar man med att det kommer att ta tre år innan de nya arbetssätten har blivit en del av arbetsvardagen.

Anna Forsberg, sjuksköterska vid Skånes universitetssjukhus och professor i vårdvetenskap vid Lunds universitet, är den som håller i projektet. Hennes förhoppning är att både patienter och personal ska uppleva stor skillnad med det nya arbetssättet: Att patienterna känner ett personligt engagemang från vårdpersonalen och att vårdpersonalen upplever en ökad kontroll på patientens mående – därmed sitt eget arbete.

– Stressen kommer att minska och arbetsmiljön präglas av värdeskapande arbetsinsatser. Man kommer att bli mer proaktiv och värdeskapande vårdrelationer etableras på ett annat sätt med fokus på kontinuitet, förklarar hon.

Chefläkare Magnus Olsson och chefsjuksköterska Sahra Lindman ser flera möjligheter och fördelar med det nya arbetssättet.

– Eftersom mer av vår tid ska spenderas vid patientens säng kommer vi lättare få kontinuerlig klinisk överblick och kontroll av patientens mående. Detta är en förutsättning för att känna att vi gör ett bra jobb. Vi ”gör rätt sak i rätt tid” och upptäcker tecken till försämring/komplikationer tidigare, vilket ökar patientsäkerheten. Som medarbetare är det viktigt att arbeta i en verksamhet där patienterna känner sig delaktiga och trygga.

Följande enheter vid Skaraborgs Sjukhus medverkar i projektet:

Gynekologi- och kirurgiavdelningen, kirurgiavdelningen, urologiavdelningen, ortopedi- och öron-näs-halsavdelningen, infektion- och ortopediavdelningen samt lungmedicin- och medicinavdelningen.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste