Vilken inriktning bör regeringens arbetsmiljöpolitik ha de kommande åren?
Den frågan ska utredaren Håkan Olsson se över. Han har till och med 11 juni 2025 på sig att ta fram ett förslag på en nya arbetsmiljöstrategi för perioden 2026-2030.
Under en presskonferens påtalade Paulina Brandberg, jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister (L), den rekordhöga mängden arbetsplatsolyckor som resulterade i död 2023.
– Det här är såklart en utveckling som måste vändas, sade hon.
”Viktiga luckor att täppa till”
Med tanke på 2023 års statistik benämnde ministern det systematiska arbetsmiljöarbetet som livsviktigt. Det finns även andra faktorer som tyder på att regeringen behöver en ny strategi. Paulina Brandberg nämnde saker som stress, distansarbete, arbetstagares utsatthet, den gröna omställningen och klimatförändringarnas effekter under presskonferensen den femte juni.
– I grunden anser vi att den nuvarande strategin i huvudsak är god och fyller sitt syfte, men jag menar att det också finns viktiga luckor att täppa till.
Därav utredningen. Bland annat ska utredare Håkan Olsson analysera vilket genomslag den nuvarande strategin har haft och bedöma ifall delmålen har varit ändamålsenligt utformade. Han ska även lämna förslag på nya delmål och långsiktiga åtgärder som är i enlighet med strategin.
Om
Regeringens nuvarande arbetsmiljöstrategi
Gäller mellan 2021 – 2025.
Består av delmålen:
- Ett hållbart arbetsliv – Alla ska kunna orka och vilja jobba ett helt arbetsliv.
- Ett hälsosamt arbetsliv – Arbetslivet ska bidra till utveckling och välbefinnande.
- Ett tryggt arbetsliv – Ingen ska riskera liv eller hälsa på grund av jobbet.
- Ett arbetsliv utan brott och fusk