Det är inte bara kroppen som ska pusslas ihop efter ett allvarligt trauma som skickat dig till intensivvårdsavdelningen. Även psyket behöver läketid efter att du varit allvarligt skadad. Tidigare forskning har visat att många patienter som vårdats vid en intensivvårdsavdelning kan ha påträngande minnen efter upplevelsen. Särskilt patienter som hamnat i respirator är drabbade.
Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har gjort den första svenska studien i ämnet. Forskaren Mona Ringdal med kollegor har frågat 40 patienter i Västra Götaland om deras livskvalitet och eventuella symptom på ångest och depression efter att ha vårdats i respirator. Resultaten visar att patienterna ännu fem år efter olyckan bar på påträngande minnen av intensivvården. Känslor av ångest och panik förstärktes över tid och nästan hälften av patienterna mindes även smärta.
– För en tredjedel kvarstod starka minnen av vanföreställningar, drömmar och hallucinationer, säger Mona Ringdal, forskare vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Sahlgrenska akademin.
– Men ett av de största problemen är att många saknar minnen från olika delar av intensivvården, vilket i sig skapar ångest, fortsätter hon.
Längre uppföljning
Studien visar att en majoritet av patienterna upplevde en förbättring i hur de fungerade fysisk och emotionellt efter skadan. Men för en fjärdedel av patienterna gick det inte lika bra. De uppvisade istället tecken på ångest och depressionssymptom.
– Hos sju respektive fem av de 40 patienterna kvarstod symptom på ångest och depression även efter fem år, säger Mona Ringdal.
Forskarnas slutsats är att livskvaliteten bara marginellt förbättras en längre tid efter intensivvården för dessa svårt skadade patienter, och att en mindre grupp fortfarande visade symptom på ångest och depression fem år efter olyckan.
De föreslår att svårt skadade patienter följs upp under en längre tid. Gärna av de sjuksköterskor som vårdat dem i det akuta skedet eftersom de kan fylla i patienternas minnesluckor från sjukdomstiden och på så sätt förebygga ångest.