Ramirent i täten med banbrytande teknik

Innovation Ramirent är först i Europa med att märka maskiner med en banbrytande ny LoRa-teknik. Den gör det möjligt att få information både om var maskinerna befinner sig, hur de används och vilken miljöpåverkan de har.

Ramirent i täten med banbrytande teknik
Med ny teknik blir det lättare att hålla koll på hyrmaskiner. Foto: Ramirent

Ramirent är först i Europa med en ny teknik som via GPS-sändare håller koll på uthyrningsmaskiner. Sändaren är liten som en tändsticksask och skickar information om maskinen den är monterad på via satellit och LoRa-nät (trådlös digital dataöverföringsteknik). Tack vare storleken kan den även monteras på mindre maskiner.

Med hjälp av sändaren kommer maskinhyreskunder kunna se var maskinerna de hyrt befinner sig och även hur mycket den har använts. Det sistnämnda ger möjlighet till bättre driftsekonomi och resursplanering.

Minskar risken för stöld

Den talar också om vilket miljöavtryck maskinerna gör, information som kunden kan ta med sig in i sitt eget miljö- och hållbarhetsarbete. Tekniken har utvecklats i ett nära samarbete med svenska bolagen TRAKK, Taggr och Netmore.

– För våra kunder ger tekniken flera fördelar. Utöver att man vet var den hyrda produkten befinner sig, ökar kunskapen om maskinernas användande och vilka servicebehov som finns. Dessutom kommer vi än mer korrekt kunna redovisa CO2-utsläpp, samt minska risken för stöld och svinn när man hela tiden ser var maskinerna befinner sig, säger Eric Nordin, affärsutvecklare på Ramirent i ett pressmeddelande.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.