Arbetsgivare inom teknikbranschen säger att de vill ha fler kvinnliga medarbetare och frågan om den sneda könsfördelningen diskuteras ofta. Inflödet av kvinnor från teknikutbildningarna har ökat, men är fortfarande skevt. Och enligt Harvard Business Review är det 41 procent av kvinnorna som börjar i branschen som senare slutar, att jämföra med 17 procent av männen.
– Det är viktigt att företagen kan behålla sin kvinnliga techkompetens, men vi vet att arbetsförhållanden och kultur är hinder på vägen, säger Natali Suonvieri.
Läs även: Sverige tvåa i EUs digitaliseringsindex
Kravlista lämnades vidare
Hon är en av de drivande bakom den workshop som nyligen arrangerades i Göteborg av fackförbundet Unionen tillsammans med nätverken Women in Tech Gothenburg och Women in IT.
I slutet av kvällen hade de 80 deltagarna tillsammans formulerat en lista med krav på hur branschen måste förändras. Listan lämnades över till Unionen och arbetsgivarorganisationen Almega, och i april nästa år ska det arrangeras en uppföljning.
– Då får vi veta vad som har gjorts för att möta våra krav, säger Natali Suonvieri, som själv har en bakgrund inom teknikbranschen men nu är egenföretagare och arbetar med att utveckla ett hållbart arbetsliv.
Vill skriva om ”the bro-code”
En av de åtta punkterna – som i originalversionen är på engelska – är ”Rewrite the bro-code”. Det handlar om den ofta omedvetna kultur som finns i teknikbranschen.
– Oftast är det mest män som jobbar där, och normen är manlig. Men hur kul är det att spela TV-spel och dricka öl – måste jag låtsas gilla det? Det är en kultur som gör att kvinnor hamnar utanför teamet. Varför ska man stå ut med det?
Läs även: Tappa inte bort kulturen vid förändring
Att slippa representera alla kvinnor i sin bransch, eller vara den som självklart styr upp det praktiska på kontoret finns också på kravlistan. Natali Suonvieri berättar om hur hon själv som marknadschef på ett företag förutsattes att hålla ordning på köksschemat. Styrelseordföranden konstaterade nöjt att hon blivit ”hönsmamma”.
– Det förekommer en hel del härskartekniker och ren mobbning i branschen, men även förutfattad meningar ställer till det. Bilden av en tekniker är fortfarande en man med en dator, säger Natali Suonvieri.
8 krav på teknikbranschen
- Slut på sexuella trakasserier – nolltolerans gäller
- Karriär för alla – detaljstudera statistik över könsfördelningen
- Lika lön
- Förändra kulturen – respektera kompetens, bekämpa stereotyper
- Stoppa mobbningen – definiera, identifiera, stoppa!
- Ändra ”the bro-code” – gör män medvetna om hur de exkluderar
- Behandla kvinnor som individer – en kvinna representerar inte alla
- Skapa en arbetsplats för alla