Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Rättvist på jobbet ger bättre nattsömn

Har du möjlighet till kontroll, känner medmänskligt stöd och upplever dig rättvist behandlad på jobbet sover du bättre än om du inte har allt detta.

Det finns vetenskapligt stöd för ett samband mellan arbete och sömn. Goda arbetsförhållanden är kopplat till mindre sömnstörningar. Det visar en ny systematisk utvärdering från Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU.

Rapporten har undersökt vad som har samband med sömnstörningar och kommit fram till att alltför höga krav, psykiskt ansträngande arbete och mobbning på arbetsplatsen kan påverka sömnen negativt. Även de som jobbar skift eller har ett arbete där belöningen inte står i proportion till arbetsinsatsen sover sämre.

SBU har gått igenom nära 8 000 sammanfattningar av forskningsartiklar för att kunna dra sina slutsatser. Syftet är inte att komma med förslag till ändringar i regelverk eller praxis, utan att ta fram ny kunskap som kan användas av andra. För den som vill veta mer finns rapporten Arbetsmiljöns betydelse för sömnstörningar – en systematisk litteraturöversikt att finna på SBU:s hemsida.

Kunskapsmaterial

Bloggar

Böcker

Karriär

Ledare

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.