I den reviderade upplagan av Iso 9001 tydliggörs vikten av riskarbete. Den använder också begreppet riskbaserat tänkande, att jämföra med det tidigare förebyggande åtgärder. Mari Hellblom, vd på Nogap, menar att det nya begreppet vidgar perspektivet och visar på verksamhetsnyttan av ett strukturerat riskarbete.
– I den nya versionen tydliggörs riskbegreppet, att det är hela verksamhetens ansvar att jobba med detta och att det är ledningens ansvar att skapa förutsättningar för arbetet. Hela organisationen involveras vilket skapar förståelse för att riskarbetet är en del av lösningen för att utveckla bra arbetssätt och för att nå målet om en nöjd kund, förklarar Mari Hellblom, vd på Nogap.
Mari Hellbom tror att övergången till den reviderade upplagan av Iso 9001 kommer att ske naturligt och att verksamheter kommer att uppskatta att den är mer verksamhetsnära.
– Det handlar inte om att uppfylla dokumentationskrav utan verksamheten bestämmer vilka dokument som är ”bevis” för att arbetet görs på rätt sätt, standarden förutsätter att man gör det som är bäst för just sin verksamhet. Den lyfter också in hela verksamheten i arbetet istället för att en funktion ska se till att kraven uppfylls, arbetet blir en pågående process.