Robotar på väg ut i arbetslivet

Intelligenta robotar är på väg ut i arbetslivet. Nu efterlyses industripartners som vill testa dem på den egna arbetsplatsen.

Det är Mälardalens högskola som i forskningsprojektet Intelligent robot-människa interkation, har utvecklat ett program som gör att människor kan kommunicera med robotar genom att prata med dem eller ge dem skriftliga instruktioner. Roboten har en kamera som gör att den kan se objekt man pratar om. Vid oklarheter kan roboten även ställa frågor.

Tillverkning i Europa

Den nya produkten är utvecklad främst för att möta behov hos små och medelstora företag och Baran Cürüklü, projektledare och lektor vid Mälardalens högskola, menar att datasystemet kan öka konkurrenskraften.

– Om dessa företag investerar i modern produktionsteknik, till exempel robotar, och börjar använda vårt datasystem kan de öka sin konkurrenskraft och återigen tillverka produkter som inte längre tillverkas i Europa. Med hjälp av den här tekniken kan vi alltså flytta tillverkningen tillbaka till Europa från andra delar av världen, säger Baran Cürüklü.

Doktorand Batiu Akan, som har implementerat systemet, tror att det kommer att finnas ute på marknaden om två till tre år. Nu vill projektgruppen göra tester ute i det verkliga arbetslivet och söker därför industripartners.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.