I rapporten jämförs vården och omsorgen utifrån 31 indikatorer. Det handlar bland annat om bemötande och inflytande, trygghet, mat och aktiviteter, fall, undernäring och trycksår, stöd i livets slutskede och efter stroke samt läkemedelsanvändning. Jämförelserna bygger på enkätundersökningar och statistik och syftet är att ge kommuner och landsting underlag för att följa upp resultaten.
Rapporten visar bland annat att andelen äldre som är nöjda med möjligheten att komma ut har ökat, men den är fortfarande låg. I äldreboenden behandlas fler äldre med olämpliga läkemedel och psykofarmaka än andra i samma åldersgrupp. Det är vanligare att planera förebyggande åtgärder för fall, undernäring och trycksår än att genomföra dem.
Positivt är att en övervägande del av de äldre känner sig trygga, både med att bo på äldreboende och hemma med hjälp av hemtjänst. omdömena om personalens bemötande är som tidigare år goda.
Några som tagit till sig av tidigare mätningar är Osby kommun. Förra året rankades de på plats 282 av Sveriges 290 kommuner just när det gällde maten för de äldre. I år kom de på plats 39:e. För att nå dit anställde kommunen bland annat en köksmästare för att garantera god och näringsrik kost. Och så genomfördes enkäter för att se vad som önskades och därav anpassades maten efter önskemålen.