Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Så ska lagen gälla även för AI

Digitalisering Lagar och etik måste hänga med AI, helst ligga steget före. Ett nytt forskningsprojekt ska bygga upp ett digitalt system som förebygger risker och identifierar ansvar vid användning av artificiell intelligens.

Så ska lagen gälla även för AI

Juridik och teknik behöver samspela för en hållbar utveckling av artificiell intelligens. Det är grundtanken bakom den studie som nu görs under ledning av Stiftelsen Lightnet Foundation. Syftet är att bygga upp ett digitalt verktyg som ska hjälpa AI-projekt att följa god etik samt lagar och förordningar.

Innovationsmyndigheten Vinnova har anslagit en halv miljon kronor till en första del av projektet. Inom ramen för detta kommer man att undersöka möjligheterna till ett betydligt större projekt. Redan nu arbetar flera parter tillsammans, men man söker ett mer omfattande samarbete, gärna med både näringsliv och offentlig sektor.

Läs även: Digitalisering ökar lönsamheten

Viktigt agera etiskt

– Vi kan tjäna mänskligheten om vi använder AI till saker som är positiva för människor, som att upptäcka sjukdomar. Men om vi använder AI för att exploatera mänskligheten kan följderna bli mycket negativa. Det är orsaken till att vi måste agera – på ett etiskt sätt, kommenterar Cristina Trenta, docent i rättsvetenskap vid Örebro universitet, och medverkande i projektet.

Fokus ligger på normer från Unesco och arbetet med systemintegration inom internationell standardisering.

Följer upp kvalitet

Det förväntade resultatet är en prototyp av ett verktyg som kan hjälpa användaren att utforma och utveckla verifiering av AI-processen, såväl på kodnivå – informationsflödesanalys, säkerhetspolicy – som vid lansering. Redan tidigt i processen ska verktyget se till att ingenting missas när det gäller äganderätt, ansvar och kvalitet. Det övervakar att regler, förordningar och standarder inom AI-området följs, och ska också kunna förebygga risker genom AI-värdekedjan.

– Juridiken klarar inte det här på egen hand, och det gör inte tekniken heller. Vi måste arbeta tillsammans, säger Cristina Trenta.

Läs även: Gamla system hämmar digitalisering i offentlig sektor

Kunskapsmaterial

Bloggar

Böcker

Karriär

Ledare

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.