Tre skolor får miljoner till utveckling

Låta äldre elever undervisa de yngre. Utveckla praoverksamheten. Bättre metoder för målstyrning. Tio miljoner kronor ska bidra till utvecklingen på tre skolor i Mellannorrland.

Mittuniversitetet har fått tio miljoner kronor av näringsliv, länsstyrelsen i Västernorrland och Regionförbundet i Jämtlands län för att driva på utvecklingen inom skolvärlden. Nu har tre skolor valts ut.

– Det yttersta syftet är att utveckla regionen genom att ännu bättre tillvarata våra ungdomar i utbildningssystemet. Vi kommer att använda Mittuniversitetets kompetens och resurser för att bistå skolorna i deras utvecklingsarbete, för att utvärdera arbetet och ge erfarenheterna spridning, säger Anders Söderholm, rektor.

Bättre målstyrning

En av skolorna är Matfors skola i Sundsvalls kommun. Här är målet att utveckla entreprenörskap hos eleverna men också att utveckla praoverksamheten och låta äldre elever ta hand om utbildningen för de yngre.

På Mimergården i Östersunds kommun vill ledningen få till effektivare metoder för målstyrning i det pedagogiska arbetet.

Fjällgymnasiet i Jämtland har som mål att öka det internationella utbytet och samverkan med näringsliv.

Initiativet till projektet togs av Mitt Norrland Utbildning, där kommuner och näringsliv i Västernorrland och Jämtland ingår.

– I näringslivet blev vi bekymrade över att Jämtland och Västernorrland hade en lägre utbildningsnivå än andra delar av landet och att alltför få av studenterna på Mittuniversitetet kommer från och stannar i regionen, säger Björn Lyngfelt, ordförande i Mitt Norrland Utbildning.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.