Enligt Unionens arbetsmiljöbarometer är den psykosociala arbetsmiljön numera ett större problem än den fysiska. Drygt en av fyra arbetsmiljöombud anser att den psykosociala arbetsmiljön är dålig på arbetsplatsen. Årets resultat är det sämsta uppmätta sedan undersökningarna startade för tio år sedan.
Nästan 70 procent av arbetsmiljöombuden anser att stress och arbetsbelastning är den i särklass viktigaste frågan att arbeta med. Inte ens var tionde arbetsgivare säkerställer att arbetsplatsen har en mejl- och mobilpolicy som tydliggör vad som förväntas av medarbetarna utanför kontorstid.
– Psykisk ohälsa är i dag den vanligaste sjukskrivningsorsaken och det är tydligt att ett allt mer hektiskt arbetsliv har satt sina spår. När arbete kan ske var och när som helst måste arbetsgivarna säkerställa att medarbetarna får den återhämtning som behövs. Det handlar om att må bra på och av arbetet, säger Martin Linder, förbundsordförande Unionen.
När det gäller det systematiska arbetsmiljöarbetet visar årets mätning den lägsta nivån någonsin. Enligt arbetsmiljölagen ansvarar arbetsgivaren för att det bedrivs ett systematiskt arbetsmiljöarbete, men i undersökningen uppger mer än hälften av arbetsmiljöombuden att deras arbetsgivare inte alls, eller bara delvis, bedriver något systematiskt arbetsmiljöarbete trots att detta är ett brott mot arbetsmiljölagen och dess föreskrifter.
– Bristande arbetsmiljöarbete och en dålig arbetsmiljö är en vanlig kombination. Resultatet från Unionens arbetsmiljöbarometer visar att det behövs krafttag för att vända utvecklingen, säger Martin Linder.
Om undersökningen
Unionens arbetsmiljöbarometer undersöker hur arbetsmiljöombuden upplever sin faktiska arbetsmiljö. 2 708 av Unionens arbetsmiljöombud svarade på enkäten.