Samverkan avgörande för att upprätthålla svensk kvalitet

Kvalitetsrollen Sverige har genom tiderna varit känt för hög produktionskvalitet. Men för att vara rustade inför dagens samhällsutmaningar måste den offentliga sektorn samverka mer med den privata och med akademin för att lösa kriser och upprätthålla kvalitet, skriver Bo Bergman, Bengt Klefsjö och Lars Sörqvist i en ny artikel.

Samverkan avgörande för att upprätthålla svensk kvalitet

Kvalitetstänkandet formades enligt artikelförfattarna inom efterkrigstidens starka industriella tillväxt, med företag som SKF, Asea, Scania, Volvo och Ericsson som frontfigurer för förändringen. Kvalitetsbegreppet vidgades snabbt och spreds till den offentliga sektorn, speciellt inom vård och skola. Enligt Lars Sörqvist har öppenheten inom organisationer och samhället i stort spelat en betydande roll för utvecklingen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det har varit till jättestor nytta att vi har ett väldigt icke-hierarkiskt och jämlikt samhälle i Sverige. Vi har jämfört med andra människor förmodligen lättare att prata med varandra över både organisatoriska och hierarkiska gränser vilket nog också spillt av sig på innovation, kreativitet och förbättringstänkande, säger Lars Sörqvist.

Samverkan var en nyckel i dåtidens kvalitetsutveckling – men vi måste fortsätta upprätthålla det i tider av ökad polarisering, menar artikelförfattarna. 

Lars Sörqvist, vd för Sandholm Associates.

– Vi har tidigare haft starka politiska ledare och en kontinuitet i politiken, vilket vi inte har idag. En av orsakerna till dagens problem med vård, skola och omsorg är att vi tagit kvalitet och samverkan för givet, menar Lars Sörqvist.

Mycket av kvalitetsutvecklingen har drivits av kompetenta ledare som präglats av den svenska öppenheten, menar Bo Bergman.

– I stora delar finns tillitskulturen kvar, men vi kan se tongångar likt Trumps där man inte litar på sina medarbetare och att man påverkar med makt och inte med övertygelse, kanske mer idag än tidigare, säger Bo Bergman.

Bo Bergman
Bo Bergman

Just nu råder det en omfattande kvalitetskris inom offentlig sektor, med brister i kontinuitet, otydliga mål och en minskad tillit, enligt Lars Sörqvist.  Systematiskt förbättringsarbete är dessutom oerhört eftersatt och kunskaperna om sådant arbete brister mestadels mycket. Det hänger delvis samman med att kvalitetsfrågan länge tagits för given inom politiken.

– Kvalitetsfrågan har inte varit prioriterad utan fokus har legat på annat, säger Lars Sörqvist.

Svenskt kvalitetsarbete har enligt artikelförfattarna stagnerat i jämförelse med många andra länder. För att vända på trenden måste Sverige återvända till grundprinciperna: Samverkan, faktabaserade arbetssätt och ett uthålligt ledarskap.

– En av grundvalarna i kvalitetstänket är ett faktabaserat arbetssätt. Idag finns det väldigt mycket åsiktsbaserat agerande inom politik och offentlig verksamhet, i viss mån även i företag, säger Lars Sörqvist.

– En av de andra grundvalarna är kontinuitet. Det handlar väldigt mycket om modigt ledarskap som genom uthållighet och närvaro i verksamheten kan stötta förbättringsarbetet även när det är uppförsbacke.

Ett ökat fokus på att tillsätta ledare med rätt egenskaper inom offentlig sektor kan vara en lösning på kvalitetskrisen, enligt Bo Bergman.

– Jag tror att vi har mycket att lära av att se på andra sektorer, exempelvis industrins kundorienterade synsätt. Sen kan man kanske inte applicera alla begrepp rakt av, men översätta det till sin egen verksamhet, säger Bo Bergman.

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste