Sis manar till noggrannhet inför skönhetsoperationer

Fillers, botox, bröstlyft eller "brazilian butt lift" – utbudet av skönhetsingrepp har aldrig varit större. Samtidigt ökar komplikationerna efter ingreppen. Nu uppmanar Svenska institutet för standarder, Sis, skönhetskonsumenter att hålla koll på listan på standarder som har tagits fram.

Sis manar till noggrannhet inför skönhetsoperationer
Foto: Stockadobe

I maj år släppte Inspektionen för vård och omsorg, IVO, en rapport som visade på allvarliga brister vid tillsynen av ett trettiotal svenska verksamheter som utför estetisk kirurgi eller estetiska injektionsbehandlingar.

Genom att välja en utförare som följer standard och själv följa checklistan som Sis och Sveriges konsumenter har tagit fram, minskar du som konsument risken att drabbas av komplikationer, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Fakta

Standarder för skönhetskirurgi

SS-EN 16372 omfattar estetisk kirurgi

SS-EN 16844 icke-kirurgiska ingrepp såsom behandlingar med resorberbara injektioner, botulinumtoxin och micro needling

SS-EN 17226 avser professionella hudvårdsbehandlingar som utförs av hudterapeuter

Checklista vid köp av estetiska tjänster

– Det är oroväckande att många verksamheter inte uppfyller kraven på god kvalitet och säker vård. Som konsument kan du dock kraftigt minska risken genom att försäkra dig om att utföraren följer de standarder som finns inom området, kommenterar Ulrike Ryll, projektledare på Sis.

De standarder som har tagits fram av experter gäller inom hela EU och specificerar bland annat krav på kompetens och riskbedömning, men också på lokaler, hantering av personuppgifter samt klagomål.

I höst väntas beslut om eventuell revidering av två av de internationella standarderna för estetiska tjänster. Svenska organisationer har möjlighet att påverka innehållet genom att gå med i samma nationella Sis-kommitté som Sveriges konsumenter och ihop med dem arbeta för att kvalitetssäkra såväl estetiska som hudvårds- och skönhetstjänster.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.