Skellefteå är Europas mest tillgängliga stad enligt EU

Utmärkelse Skellefteå tar emot EU-kommissionens pris för mest tillgängliga stad, Access City Award, i konkurrens med 42 andra europeiska städer.

Skellefteå är Europas mest tillgängliga stad enligt EU
Inga problem för funktionsnedsatta att besöka Skellefteå. Foto: Stock Adobe

Skellefteå har tilldelats första plats i EU:s årliga tillgänglighetspris, Access City Award. Priset delas ut till europeiska städer med fler än 50 000 invånare som aktivt arbetar för att bli mer tillgängliga för äldre och personer med funktionsnedsättning. 

I år inkom ansökningar från 43 olika städer och av dem valdes Skellefteå, Córdoba, Grenoble, Hamburg, Ljubljana och Mérida ut som finalister. Som vinnare tilldelades Skellefteå en vinstsumma på 150 000 euro.

– Det är fantastiskt roligt att prisas i det här sammanhanget, säger Elin Brännström delaktighetssamordnare på Skellefteå kommun.

Bred politisk enighet

Hon nämner flera anledningar till vinsten, bland annat den kommunövergripande strategin ”Ett Skellefteå för alla”, att det finns en bred politisk enighet samt kommunens samverkan med funktionsrättsföreningarna och Rådet för förebyggande av funktionshinder (RÅFF).

– För oss i Skellefteå kommer det här priset hålla oss motiverade att fortsätta på inslagen väg, att försöka integrera tillgänglighetsperspektivet i alla pågående aktiviteter och projekt i kommunen, säger Elin Brännström.

Andra respektive tredje pris vann Córdoba och Ljubljana. 

Detta har Skellefteå bland annat gjort för att göra staden mer tillgänglig:

  • Stadens centralpark och närliggande flodområde har taktila stigar och kartor, sittplatser och en utomhushiss.
  • En SMS-tjänst för blinda och synskadade ger information om vägbyggen och potentiella hinder i staden.
  • Offentliga bussar är tillgängliga för alla tack vare låga golv, ramper, textskärmar och ljudmeddelanden.
  • Utbildning för unga med intellektuella funktionsnedsättningar för att utforska teknik och arbetssätt för att hjälpa dem att leva ett självständigt vuxenliv.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste