SM-guld med Kaizen

Dobbar mot en grön gräsmatta, svettiga benskydd och en rullande boll. Att se bortom resultat och mer på prestation och attityd har gett Kalmar FF SM-guld. Vi snackar en kombination av fotboll och Kaizen.

Efter två bra år i allsvenskan fick Kalmar FF ett behov av att arbeta med Kaizen. Resultaten som laget presterade var bättre än både de själva och omgivningen förväntat sig.

– Då är det lätt att bli lite för bekväm, man tror att man inte behöver ta i lika mycket som tidigare, säger Nanne Bergstrand, tränare för Kalmar FF sedan sju år tillbaka.

Att komma bort från resultatfixeringen och istället bli mer prestationsinriktade var ett välbekant tankesätt för Kalmar FF sedan tidigare. Men det var efter att ha läst boken Munken som sålde sin ferrari som Nanne Bergstrand förstod att Toyotas produktionssystem kunde visa vägen på ett mer systematiskt sätt.

Informella ledare

Kaizens ledord ständiga förbättringar passade tränare Bergstrand perfekt och blev en naturlig utveckling för laget.

– Vi behövde ett annat motto än själva slutresultatet. Ett motto där alla spelare ska utveckla sina spetskunskaper och hela tiden sträva efter att förbättra sin individuella prestation, vilket självklart också förbättrar lagets prestation.

Nanne Bergstrand leder Kaizenarbetet och har inte tagit hjälp utifrån. Istället säger han att det är viktigt att lyckas implementera arbetet i laget och få en ständig utveckling.

– Det krävs informella ledare där lagkaptenen spelar en viktig roll, men också spelare som är mer erfarna och som besitter olika förmågor som exempelvis att vara en god talare, för att hela laget ska sträva åt samma håll. Lagidrott är komplext då det gäller att se individer, men i en kombination med laget.

Att lyfta fram hela lagets insats och fokusera på att helheten förbättras anser han som lyckat koncept.

Målen är allt?

Självklart är det målen som räknas i matchsituation. Men för att komma bort från endast resultaten, har man i Kalmar FF istället börjat räkna antal avslut i alla spelande match. Fler avslut tyder på bättre spelad fotboll och större chans till mål, men med fokus på förbättring och utveckling som spelare. Och man har sett tydliga förbättringar. 2004 gjorde laget 28 mål på 26 matcher. Förra året spelade man lite fler matcher och gjorde 70 mål på 30 matcher. Dessutom är det en större bredd av spelare som gör målen, vilket minskar lagets sårbarhet.

Kaizen används också i träningssituationer, men då är det mest attityd som de arbetar med.

– Vi jobbar mycket med den inre motivationen, något som är lika viktigt på företag som inom idrott. Attityd och motivation är också något som vi tittar på när vi väljer spelare, exempelvis kroppsspråk säger mycket om personen, säger Nanne Bergstrand.

Ständig förändring

Att Kaizen passar bra inom fotbollen beror också mycket på att det är en ständig förändring i spelartruppen. Av 22 spelare byts ungefär en fjärdedel ut inför varje ny säsong vilket innebär en förbättringsprocess i sig. Här har både Nanne Bergstrand själv en viktig roll att spela men också de informella ledarna som ska applicera tankesättet på nya förmågor.

På samma sätt som med resultaten i allsvenskan, gäller det att fortsätta utveckla sitt ledarskap när man har titlar som Årets ledare och Årets tränare i bakfickan. Nanne Bergstrand menar att man måste vara nyfiken och hitta nya sätt att leda sig själv på.

– Är man en bra ledare för sig själv, kan man också bli en bra ledare för andra. Jag läser mycket litteratur och går kurser för att lära mig mer om psykologi och få kunskap om människor.

Många avslut och många mål bidrog till att Kalmar FF tog ett efterlängtat SM-guld förra säsongen, ett tydligt resultat om något.

– Kaizenarbetet fortsätter ständigt och nu har vi möjlighet att kvala in till Champions League, vilket innebär en ännu större utmaning. Vägen till kompetens går helt enkelt snabbare nu.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.