nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Sno åt dig de bästa idéerna

Sluta stirra dig blind på din egen verksamhet och bransch. Att sno bra idéer från Ikea, Scania och Clarion Hotel gav många stora förbättringar inom vården. Det berättade Göran Modin, Sirona Health Solutions på konferensen Kvalitetsmagasinet Live.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Svensk sjukvård har tidigare ansetts ligga i främst ledet, men på senare år har misstron ökat i takt med brister i patientsäkerheten. Det beror på att vi inte har varit på tårna och satsat på förbättring, anser Göran Modin, tidigare verksamhetschef på ortopedin på Södersjukhuset och chefsläkare på Akademiska sjukhuset. Idag arbetar han på hälsobolaget Sirona Health Solutions.

– Idag dör lika många människor på grund av brister inom sjukvården som om en jumbojet skulle krascha varannan månad i Sverige. Om så var fallet tror jag att man skulle göra drastiska förändringar direkt, säger han.

Under sin tid på Södersjukhuset blev han intresserad av förbättringsarbete och Lean. Han gick med i en nätverksgrupp med folk från olika branscher som jobbade med Lean och insåg att han inte behövde uppfinna hjulet på nytt. Och istället för att stirra sig blind på vården gav han sig tillsammans med sina medarbetare ut på andra arbetsplatser för inspiration och idéer.

– Vi började besöka Scania och det häftigaste tycker jag inte var att se deras ökade produktivitet, det var att uppleva den stolthet som medarbetarna känner, berättar han.

De besökte även Astra Zeneca och idag är den tidigare fabrikschefen rekryterad till Akademiska, något som Göran Modin tycker visar på att man börjat plocka in ny typ av kompetens, ett nytänkande som behövs inom vården.

Hotell och marinkåren

Han skickade även iväg medarbetare till Clarion Hotel för att de skulle lära sig mer om kundbemötande. Och där insåg de att hotellet vid behov öppnade en till kassa i receptionen.

– Det är egentligen helt självklart och de hade nog själva stått i kön på Ica och hojtat om en till kassa, men inte tänkt att vi skulle kunna göra så på ortopedkliniken. Jag tror att det blev en aha-upplevelse för dem just för att de fick ett tydlig uppdrag om att hitta idéer som skulle förbättra vår verksamhet, säger Göran Modin.

Han berättar vidare att han var med och införde säker kommunikation på Akademiska efter inspiration från amerikanska marinkårens metod SBAR som står för situation, bakgrund, aktuell bedömning och rekommendation. Efter en dag på Ikea fick medarbetarna inse att de kanske jobbade mer efter vad de vill än efter behov. På ikea jobbade alla var tredje helg, även chefen. Och Akademiska som haft svårt att hålla igång utskrivningar under helgen på grund av lite personal fick sig en knäpp på näsan.

Vikten av att faktiskt träna och öva har Göran Modin fått med sig från Försvarsmakten och han har skickat läkare till USA för att lära sig mer om hur de kan öka antalet operationer.

– Det är ett sådant otroligt slöseri att inte ta hand om sina medarbetares kompetens. Genom att låta dem se sig om kring och besöka andra kommer de på otroligt värdefulla idéer som förbättrar verksamheten.

Men för att göra det spelar ledarskapet en nyckelroll. Ledare måste avsätta resurser, tid, formulera ett problem och sedan ge frihet till medarbetarna.

– Och du kan inte bara åka runt och hälsa på en massa andra, du måste också öppna upp för dem att komma och hälsa på dig.

Taggar:

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

7 tips när kunderna klagar

Nu finns råd om hur kunderna ska göras nöjda samlade i de uppdaterade versionerna av ISO 10001–10005. Denna standardserie är en vägledning till kvalitetsledningssystem som är uppbyggda enligt ISO 9001, men kan användas av alla som vill få nöjda kunder.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.