Styrketräning på arbetstid ska minska stressen

Arbetsmiljö Mår medarbetare bättre av yoga och styrketräning? Ett friskvårdsprojekt inom vårdbolaget Tiohundra söker svaret genom att erbjuda träning på arbetstid.

Styrketräning på arbetstid ska minska stressen

Yoga, mindfulness och styrketräning ska få Tiohundras medarbetare inom hemtjänst och personlig assistans att må bättre. Under tio veckor ska en grupp medarbetare få träna på arbetstid. Förhoppningen är att de ska känna sig starkare och piggare och i förlängningen friskare.

För att utläsa effekten av träningen ska hälsan hos medarbetarna följas upp. Innan de startar kommer alla att få fylla i en enkät som bland annat handlar om upplevelsen av stress. Samma enkät får de sedan besvara när halva tiden gått, samt när projekttiden är slut. För att undersöka utfallet ska även en referensgrupp som inte tränar fylla i enkäten.

Medarbetarna är uppdelade i två grupper om fjorton personer, där en grupp ska utöva yoga och mindfulness och den andra träna styrketräning. Deltagarna får träna en gång i veckan på arbetstid, men det kommer även att finnas möjlighet att träna fler gånger än så utanför arbetstid.

Samarbetsparterna Studio Karma och Crossfit Norrtälje ser med tillförsikt fram emot resultaten, och vägen dit. De är redan ganska säkra på att det kommer ge effekt.

– Det brukar inte vara stressen som knäcker oss, säger Angelica Henriksson, Studio Karma, utan bristen på återhämtning. Det gäller att vi hittar en balans i våra liv.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.