Hur många timmar sömn vi får har betydelse för vår återhämtning, hälsa och livslängd. Behovet av sömn påverkas troligen av faktorer som åldrande, yrkesval och arbetsvillkor, men mycket litet är känt om de senare faktorernas betydelse.
Nu har AFA Försäkring beviljat 3 miljoner kronor i forskningsanslag för att utifrån arbetsvillkor, ålder, kön och livsstilsvillkor undersöka relationen mellan självrapporterad sömnlängd och död i hjärt-/kärlsjukdom och cancer.
Baseras på enkät
Studien baseras på en enkätundersökning där cirka 40 000 individer har besvarat frågor om bakgrund, sömn, stress, fysisk arbetsbelastning och hälsa. Svaren kommer att länkas till dödsorsaksregistret. Forskarna kommer även att undersöka om veckoslutssömn kan fungera som kompensation för kort sömn under arbetsveckorna. Något som aldrig tidigare studerats.
– Vi tror att resultaten kommer att vara mycket viktiga för allmänheten, vårdgivare, arbetsliv och för den vetenskapliga förståelsen av återhämtning genom sömn, säger Torbjörn Åkerstedt, Karolinska Institutet.
Studien beräknas pågå till 2019 och förväntas leda till ökad kunskap om behovet av återhämtning i relation till ålder, yrkesgrupp, arbetsbörda och dess betydelse för sömnstörningar och dödlighet.
Forskningsprojektet är ett av 13 projekt som nu fått anslag från AFA Försäkrings forskningsstöd. Läs mer om anslagen i artikeln 38 miljoner till ny forskning om arbetsmiljö och hälsa