Surahammar klättrar mest

Årets raket på Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat är Surahammar som klättrar 145 placeringar. Solna håller kvar sin topplacering med Trosa som ny tvåa.

Surahammar har länge legat nära rankinglistans botten. Men i år tar kommunen ett jättekliv och avancerar hela 145 placeringar upp till plats 119.

– Det är ett resultat av målmedvetet och framgångsrikt arbete. Surahammar har bland annat aktivt förbättrat kontakterna med företagen och blivit mycket bättre på att ge den service som företagen behöver, säger Carolina Brånby, ansvarig för Svenskt Näringslivs arbete med lokalt företagsklimat.

Solna behåller även i år topplaceringen på listan, följt av Trosa som genom ett målmedvetet arbeta klättrat på listan de senaste åren. 2006 låg de på plats 145.

Svenskt Näringslivs ranking baseras främst på enkätsvar från totalt 38 000 företagare från hela landet. Rankingplaceringarna påverkas också av flera statistiska faktorer från Statistiska Centralbyrån och UC AB. De rör bland annat andelen kommunal verksamhet som är utlagd på entreprenad och andelen nyföretagsamma människor.

Trosas tips att stärka företagsklimatet:

– Var bra på att vara kommun. Tydliggör vilka roller och vilka förutsättningar ni har som kommun för att få en grundläggande respekt för varandras uppgifter.

– Satsa marknadsföringspengarna på invånarna i kommunen, inte på extern marknadsföring.

– Fokusera på leverans. Då ökar respekten hos företag och invånare.

– Skapa mötesplatser. Få företagen engagerade genom att visa att företagsfrågorna är viktiga, och att ni gör något åt det företagen efterfrågar.

– Stå fast vid enkelhet och tydlighet. Gör det långsiktigt. Och driv samma linje under många år.

– Var tillgänglig för företagen.

– Skapa en ”smörjgrupp”; en grupp som består av de tjänstemän som har mest kontakt med företagen. Gruppen har som syfte att göra det kommunala maskineriet enklare, bekvämare och snabbare.

– Vid företagsbesök, visa att du har ett genuint intresse av dem och att du är mån om att det ska gå bra för dem.

– Uppfinn inte hjulet. Det är fint att stjäla! Det finns ingen kommunal copyright. Om någon annan kommun har gjort något bra – stjäl!

– Var så obyråkratisk som möjligt. Gå från ord till handling.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.