Svårt att rekrytera – fullbetald föräldraledighet ska locka

I jakten på rätt talanger snackas om vikten av rätt förmåner som tjänstepension, friskvård och sjukvård.
Här är företaget som går betydligt längre.

Svårt att rekrytera – fullbetald föräldraledighet ska locka
Allente lockar med föräldraledighet med full lön. FOTO: ADOBE STOCK

I höstas skrev vi om en undersökning om vilka förmåner som skulle kunna få oss att byta jobb. Då handlade det om saker som pension, arbetstidsförmåner och friskvård. Med ett svårt rekryteringsläge räcker det inte längre med att matcha lönen.

Märkligt nog, kan man tycka, kom inte föräldraledigheten med på listan över attraktiva förmåner. Föräldraledigheten blir för de flesta en tid av kraftigt sänkt inkomst. Därför blir det en ögonbrynshöjare när tv-operatören Allente (sammanslagningen av Viasat och Canal Digital) deklarerar att de kommer att kompensera lönebortfallet fullt ut under föräldraledighetens första sex månader. Och det gäller för lön upp till 20 prisbasbelopp, vilket motsvarar en årsinkomst på strax under miljonen.

En win-win

Förutom att få lättare att rekrytera så vill man bidra till jämställdhet, säger man i ett pressmeddelande.

Elisabeth Monrad-Hansen.

– Erfarenheten visar att de medarbetare som är engagerade i sitt familjeliv också är engagerade i sitt jobb. Säg den medarbetare som inte kommer tillbaka från föräldraledigheten med en helt ny nivå av kreativitet, lösningstänk och förmåga att hålla många bollar i luften. Vi ser en ordentlig föräldraledighet som en win-win för både samhället, arbetsgivaren och medarbetaren, säger Elisabeth Monrad-Hansen, chief people & culture officer på Allente.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste