Svenska bolag tror inte på produktutveckling

En fjärdedel av de svenska företagen vet inte vad som främst bidrar till lönsamhet. Internationellt ser man produktinnovation som det effektivast sättet att få verksamheten att gå med vinst. Den uppfattningen delar inte de svenska bolagen.

En undersökning från Grant Thornton visar att endast nio procent av de svenska företagen tror på produktutveckling som en väg till bättre avkastning. Internationellt sett är produktinnovation högst rankad. På frågan om vilken faktor som bäst kan påverka lönsamheten svarar 23 procent av de svenska bolagen att de inte vet. Inget annat land uttrycker så stor osäkerhet som Sverige, men några åtgärder som de nämner är: minskade kostnader, prisstrategi, strategiska investeringar, ny ledningsstruktur och produktivitetsöversyn.

Studien bygger på frågor ställda till 7200 företagsledare i privatägda företag från 36 länder. I Sverige har 400 medelstora företag mellan 50-500 anställda intervjuats. Undersökningen har genomförs av Experian Business Strategies Limited.

Förslag till ökad lönsamhet:

• Fokusera på företagets kärnverksamhet och analysera vad som skulle kunna stärka den

• Avsätt resurser för innovation

• Skräddarsy produkter och tjänster efter nuvarande marknadsförhållanden

• Uppmuntra personalen att komma med förslag

• Samarbeta med kunder och leverantörer för att utveckla nya idéer

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste