Män med utländskt klingande namn hade en betydligt sämre förutsättningar att bli kontaktade inom yrken där få utrikesfödda jobbar. Arbetsgivare i några av de mest invandrartäta yrkena som städare och fordonsförare gjorde ingen större skillnad på sökande med olika namn. För kvinnor fanns ingen tydlig skillnad i återkoppling från arbetsgivare i yrken med hög respektive låg andel utrikes födda.
Enligt Moa Bursell, en av forskarna bakom studien, kan det handla om stereotyper och idéer om olika gruppers sociala status. Hon hoppas att forskningen kring etnisk yrkessegregering på arbetsmarknaden ska få ännu större utrymme.
– Att identifiera problem och få kunskap om dem är en förutsättning för att till exempel kunna formulera träffsäkra policies som minskar ojämlikhet och som motverkar segregation.
Varför tror du att den här typen av diskriminering fortfarande är så pass utbredd i Sverige idag?
– Den är inte bara utbredd i Sverige. Vi ser liknande mönster i andra länder där liknande studier genomförts. Men det vi sett i just den här studien är att det är lägre diskriminering i yrken där utrikesfödda redan arbetar, och högre i yrken där utrikesfödda arbetar i lägre utsträckning. Det gör att diskriminering spär på segregationen på arbetsmarknaden.
Hur kan man fortsätta undersöka det här ämnet?
– Det vore intressant med en mer djupgående intervjustudie som intervjuade arbetsgivare i olika yrkessegment och frågade dem frågor som relaterar till det vi hittat i det här experimentet.
publicerad 13 juni 2023
av
Ellinor Gotby Eriksson