Här är finalisterna till Svenska Leanpriset 2024

Lean Efter ett omfattande bedömningsarbete av Lean Forum har nu tre finalister valts ut till Svenska Leanpriset 2024. Det kommer från vitt skilda fält, och en av dem har tidigare varit nära prispallen.

Här är finalisterna till Svenska Leanpriset 2024

Att vinna Svenska Leanpriset är en av kvalitetsvärldens mest aktningsvärda utmärkelser, och Lean Forum får allt svårare att välja ut finalister.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det sprider sig. Både på bredden inom och på höjden, inom organisationer, säger juryns ordförande, Lena André.

Nu har tre finalister ändå tagits fram, och från tre vitt skilda fält. Lena André har varit med och tagit ut finalister i sex års tid och har aldrig sett så många representerade fält som i år.

– Jag tror att en del har varit lite allergiska mot ordet lean, på grund av att det inte har funnits tillräckligt många goda exempel. Idag förstår allt fler att det handlar om att lean handlar om att arbeta nära sina medarbetare för att stärka kvaliteten och att ledningen verkligen håller i ett engagemang. De så kallade mjuka resultaten kommer fort när man arbetar på det här sättet, sedan kommer det mätbara efterhand, säger hon.

Just kontinuitet är något som juryn tittar särskilt efter.

– Karolinska Universitetssjukhuset har nominerats förut och har haft väldigt goda resultat, nu ser vi också att de fortsätter arbeta på sin inslagna linje.

Här är årets tre finalister, med egna deras egna ord om nomineringarna:

Karolinska Universitetssjukhet, Sterilteknik och Logistik

Det vi är allra mest stolta över är den låga personalomsättningen, förbättrad arbetsmiljö och rekordmånga som fortbildar sig till steriltekniker. Många läser på sin fritid och det visar på ett otroligt engagemang. Hela ledningsgruppen och våra teamledare är aktiva i den dagliga driften, vi har även satsat på att odla egna chefer med rätt yrkeskompetens för att lättare fatta bra beslut som fungerar i verksamheten.

Effektiva sterilflöden gör att sjukhuset kan hjälpa fler. Ökad kapacitet, lagerstyrning och rätt materialnivå gör oss robusta som sjukhus då vi behöver höja vår beredskap inför kommande kriser och utmaningar med fler och fler äldre som behöver högspecialiserad vård

Kito Crosby Växjö

Vi på Kito Crosby Växjö är väldigt stolta och hedrade över att vårt arbete med ständiga förbättringar har uppmärksammats av Lean Forum.

Att utses som en finalist till Svenska Leanpriset bland många andra svenska företag är ju helt fantastiskt, detta sporrar oss oerhört mycket att fortsätta vår förbättringsresa. Det är också ett välförtjänt bevis på exemplariskt utfört arbete och engagemang från våra anställda.

SKF Sverige Finance Operations Center Gothenburg

SKF har en lång tradition av framgångsrikt arbete inom Lean för produktion, och vi har vidareutvecklat konceptet även för administration genom samarbete med Fabrik Göteborg. Vi är mer lika än vi tror och kan lära av varandra.Allt arbete inom Lean är även grunden för vårt digitaliseringsarbete, med fokus på att eliminera slöseri, standardisera och optimera. Det framgångsrika arbetet med Lean bygger på delaktighet hos alla medarbetare, på en trygg kultur, att vi är modiga och nyfikna.

Nästa steg är att representanter från Lean Forums styrelse ska besöka de tre finalisterna för att på plats utvärdera hur leanprinciperna praktiseras i praktiken. Vinnarna presenteras den 15 oktober under Lean Forums konferens i Göteborg.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.