De ”vobbar” utan avlastning

Tjänstemän som vabbar får sällan avlastning på jobbet. Därför jobbar de hemma medan de vårdar sina sjuka barn. Ett arbetsmiljöproblem och ett hinder för jämställdheten, menar fackförbundet Unionen.

De ”vobbar” utan avlastning

Trots att vård av barn inte ska kombineras med jobb så är det mer regel än undantag för svenska tjänstemän. Det visar en undersökning från fackförbundet Unionen där 2 126 tjänstemän i privat sektor med barn upp till 16 år deltagit. Tre av fyra tjänstemän jobbar när de är hemma för att ta om sina sjuka barn. Den vanligaste anledningen är att det inte finns någon som kan avlasta personen som vabbar.

– Organisationerna är slimmade, tempot är högt. Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar för en rimlig arbetsbelastning där de anställda kan avlasta varandra och hjälpas åt, säger Martin Linder, andre vice ordförande för Unionen i ett pressmeddelande.

En av tre känner dåligt samvete gentemot arbetsgivaren när de tvingas vara hemma och ta hand om sina sjuka barn. Var fjärde tjänsteman jobbar därför samtidigt som de vårdar sina barn. Att inte vilja vara till besvär på arbetsplatsen är en vanlig orsak, särskilt bland kvinnor. Att ”vobba” skapar dåligt samvete åt båda håll: Två av fem känner att de inte kan lägga tillräcklig energi på det sjuka barnet för att de ”vobbar”.

– Ledarskapet måste tydligt visa att det är okej att vara hemma när barnen är sjuka. Chefens signaler är viktiga för att skapa ett föräldravänligt arbetsliv, säger Martin Linder.

I den pågående avtalsrörelsen kräver Unionen en extra föräldramånad i kollektivavtalen. De vill se ett höjt tak för hur mycket man får ut av Försäkringskassan vid vård av barn.

– Mamman tjänar ofta mindre än pappan och då tar hon hand om barnen för att minimera den ekonomiska förlusten för familjen. Det blir ett hinder för ett jämställt arbetsliv, säger Martin Linder.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.