Undermåligt arbetsmiljöarbete på nio av tio skolor

Arbetsmiljö Ohälsan ökar bland lärare och skolledare, men trots det satsar skolorna för lite på förebyggande åtgärder. Den slutsatsen drar Arbetsmiljöverket efter sin granskning.

Stress och hög arbetsbelastning är en del i många lärares vardag. Och enligt Arbetsmiljöverket kan de flesta skolor göra mycket mer än vad man gör idag för att förbättra skolpersonalens arbetsmiljö. Efter en inspektion av cirka 200 grund- och gymnasieskolor i Stockholms län har hela 90 procent av skolorna fått någon form av krav på åtgärder. Flest krav har ställts när det gäller att dokumentera sina arbetsmiljörutiner, riskbedöma och att följa upp sitt arbetsmiljöarbete.

– Alla skolor som vi har besökt bedriver någon form av arbetsmiljöarbete, och i vissa frågor är man långt framme, till exempel tillgång till krisstöd. Men man behöver arbeta mycket mera systematiskt med sin arbetsmiljö. Målet med den här insatsen är att skolan ska vara trygg och säker för både elever och personal, där ingen skadas eller blir sjuk på grund av arbetsmiljön, säger Adam Jansson, projektledare.

Föräldrar kräver tid

Flera skolor har pekat på ett nytt riskområde, särskilt för skolledare, nämligen ett mycket stort inflöde av mejl, sms och telefonsamtal från föräldrar och vårdnadshavare, ofta i form av negativa synpunkter och där man kräver omedelbar återkoppling.

– Detta tar förstås tid i anspråk och ska hanteras utöver undervisning och planering av skolarbetet. Flera rektorer vittnar om att det bitvis kan vara svårt för dem att på grund av detta hinna med sitt huvuduppdrag, att leda och styra skolan, säger Adam Jansson.

Ohälsa kan förebyggas

När det gäller arbetsbelastning, har Arbetsmiljöverket ställt cirka 65 krav på länets skolor;

– Det finns en ökad risk för stressrelaterad ohälsa för lärare och skolledare. Det visar de undersökningar som de flesta skolor själva genomfört.

De krav Arbetsmiljöverket ställt när det gäller arbetsbelastning handlar främst om bristfällig dokumentation, dels när det gäller de risker skolan upptäckt i sin undersökning, och dels när det gäller de åtgärder man planerar för att förebygga ohälsa.

Rutiner för hot och våld

Krav har också ställts på skolorna i Stockholms län när det gäller hot och våld. Också här handlar det om att det saknas riskbedömningar och skriftliga rutiner i händelse av att en vålds- eller hotsituation skulle inträffa, exempelvis risker för bråk när elever från andra skolor olovligen vistas i skolan eller hot på mejl eller i sociala medier.

Inspektionerna av skolorna i Stockholm är en del av ett nationellt projekt, där Arbetsmiljöverket till och med år 2016 ska inspektera en tredjedel av hela landets grund- och gymnasieskolor.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.