Var tredje mår psykiskt dåligt av sitt arbete

Prestationskraven på jobbet påverkar var tredje persons psykiska hälsa negativt enligt en undersökning från kampanjen Hjärnkoll. Men på arbetsplatser där arbetsgivaren främjar ett öppet samtalsklimat och förebygger psykisk ohälsa mår fler bra och klarar pressen bättre.

Undersökningen som omfattar drygt 1 000 tjänstemän visar att 32 procent mår psykiskt dåligt av höga prestationskrav i arbetet. 27 procent känner sig inte delaktiga i beslut som fattas på jobbet.

– Arbetsgivare behöver engagera sig mer för att motverka att psykisk ohälsa uppstår. Man behöver även sätta stopp för tisslet och tasslet på arbetsplatser och istället prata öppet om våra psykiska olikheter, säger Rickard Bracken, projektledare på Hjärnkoll i ett pressmeddelande.

Delaktighet och att fritt få säga vad man tycker i ett öppet samtalsklimat tycks minska pressen och få medarbetare att må bättre. Men 47 procent av de svarande i undersökningen angav att arbetsgivaren inte har något förebyggande arbete kring psykisk ohälsa.

– Arbetsgivare har mycket att vinna på att arbeta förebyggande. Med ett öppnare diskussionsklimat, ökad delaktighet och mer hanterbara krav, så mår många bättre och sjukskrivningarna kan minska, säger Rickard Bracken.

Hjärnkoll är en nationell kampanj som arbetar för ökad öppenhet kring psykisk ohälsa och drivs av myndigheten Handisam och nätverket Nationell samverkan för psykisk hälsa.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.