10 begrepp som trendar i arbetslivet just nu

En arbetslivs-hashtag på Tiktok, riskområden för AI inom rekrytering och svårigheter att släppa telefonen i sociala sammanhang. Här är tio trender i arbetslivet som det talas högt om just nu.

10 begrepp som trendar i arbetslivet just nu
#worktok och "instagrammable office" är två heta trender. Foto: Adobe stock

Work-life blend

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Omtag för hybridarbetet. Jobsharing, instagrammable offices och 4-dagarsveckor. Är det en ny era vi ser? Work-life balance har ersatts av det modernare work-life blend.

The great resistance

Hybridarbetet har blivit en dragkamp. Medan många företagsledare och chefer vill se sina medarbetare på plats, vägrar många arbetstagare helt enkelt att gå tillbaka till kontoret.

Earning the commute

En del i hybridarbetets utveckling är att arbetstagare numera måste se till att det är mödan värt för medarbetarna att ta sig in till kontoret. Linkedins medgrundare Allen Blue har uttryckt att företagsledare bör se på arbetsplatsen och hemmakontoret som konkurrenter.

Jobsharing

Att två personer delar på en och samma heltidstjänst. Ford Motors i Europa är en av flera arbetsgivare som har ett internt jobbdelningssystem. Det har lett till ökad mångfald och kompetenskvalitet, samt att erfarna medarbetare jobbar kvar längre.

Diversity ditching

En som öppet visat sitt motstånd mot DEI (diversity, equality and inclusion) är Elon Musk som skrev ”DEI must DIE” på sin plattform X. Trenden är att proaktiva satsningar på mångfald, jämställdhet och inkludering minskar. I USA finns flera exempel på CDO:s (chief diversity officers) som sagts upp, bland annat på Disney, Warner Bros och Netflix.

Skills-based rekrytering

Arbetsgivare värderar personliga skills och färdigheter framför kunskap. Fokus ligger på att kandidaterna har en vilja och nyfikenhet för att lära, learnability, och som på så sätt snabbt kan ställa om när den föränderliga omvärlden kräver det. Skills-based rekrytering spås vara en lösning på den talent crunch, kompetensbrist, många arbetsgivare oroar sig för eller kliar sig i huvudet över redan nu.

Deepfakes

Det nya rekryteringshotet i form av artificiell intelligens. Deepfakevideor, röstkloning och AI-hyperrealism. AI-tekniken kan leda till att bedragare lurar till sig känsliga positioner och som när de får tillgång till systemen kan installera ransomeware och starta utpressningsaktiviteter samt stjäla affärskritisk data.

Phubbing

Begreppet kommer från engelskans phone och snubbing, och syftar till att man i sociala sammanhang fokuserar mer på sin telefon än på samvaron. Forskning från Göteborgs universitet visar att phubbing kan öka mental ohälsa.

Worktok

En hashtag som trendar på Tiktok. Tiktok har blivit en trendsättare på arbetsmarknaden. Hashtagen #worktok har över 1,9 miljarder visningar på plattformen och fyller flödet med berättelser om arbetsliv, karriärsyn, anställningsvillkor och bemötande från chefer.

Wellbeing washing

Bolag som utger sig för att bry sig om sina anställda, men som på insidan driver en toxisk verksamhet med brist på resurser och psykologisk trygghet.

Källa: TNG

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.