5 tecken på förändringsmotstånd

Förbättringsarbete Ett förändringsarbete kan aldrig lyckas om medarbetarna inte är med på tåget. Här är fem tecken som tyder på ett växande förändringsmotstånd.

Omorganisation, nya arbetsprocesser eller rutiner. Att genomföra ett förändringsarbete är aldrig lätt. Att lämna en bekväm tillvaro som man känner till och är trygg i, innebär alltid en viss osäkerhet och otrygghet i vad som väntar runt hörnet. Men när tveksamhet leder till förändringsmotstånd riskerar hela arbetet att falla.

Craig Sharp på pexnetwork.com tipsar om fem tecken som tyder på ett växande förändringsmotstånd. I detta läge är det skadekontroll som gäller. Hans råd är att gå tillbaka och göra sin läxa, att först och främst se till att få med sig ledningens fulla stöd och sedan bygga arbetet tillsammans med medarbetarna.

Att lyssna och ta in medarbetarnas synpunkter är helt nödvändigt för att lyckas, det bästa är därför att se till att alla blir involverade från början.

Här är fem signaler som du som förändringsledare bör vara uppmärksam på.

1. Skvaller i korridorerna

Viskas det i korridorerna, tystnar samtalen när chefen närmar sig, är stämningen spänd? Missnöje är en helt naturlig reaktion. Men om missnöjet inte luftas i en ärlig och öppen diskussion så kan det leda till större problem framöver.

2. Låg stämning

En av de första tecknen på motstånd är oengagemang. Verkar medarbetarna ointresserade eller distanserade? Har stämningen märkbart förändrats? Då kan förändringsarbetet vara en orsak.

3. Lägre produktivitet

Verkar medarbetarna mer upptagna än vanligt, utan att produktiviteten ökat? Då kan det vara ett tecken på förhalning. Medarbetarna vet att det finns ett nytt sätt att utföra arbetet, men känner sig osäkra på hur det ska gå till. Istället för att komma loss med förändringen, väljer de att avvakta.

4. Havererad kommunikation

Kommer inte rapporter in som de ska? Får du ingen respons på information och uppdateringar? Det kan tyda på att förändringen inte slagit igenom i praktiken och att medarbetare inte följer de nya rutinerna.

5. Ökad frånvaro

Har sjukfrånvaron ökat? Kommer medarbetare sent och går tidigt? Detta är ett säkert tecken på att medarbetarna inte är nöjda och om detta beteende avviker mycket från tidigare så kan du vara säker på att förändringen är orsaken.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.