7 sätt att förenkla ditt jobb med ChatGPT

AI ChatGPT kommer inte att ta ditt jobb än på ett tag. Men det kan göra jobbet enklare. Här är 7 tips hur du använder ChatGPT i jobbet.

7 sätt att förenkla ditt jobb med ChatGPT
Män använder ChatGPT i större utsträckning än kvinnor: 20 procent av männen mot 13 procent av kvinnorna. Foto: Adobe Stock

Som alternativ till Google

ChatGPT ger visserligen inte alltid korrekt information – den använder bara källor fram till 2021 – men kan analysera data från miljontals webbplatser för att försöka besvara vilken fråga som helst som den får. Dessutom blir den smartare ju mer den används.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

I stället för att ge användarna en serie länkar att sålla igenom – många av dessa hamnar högst upp på sidan enbart på grund av annonsering – ger ChatGPT användaren ett snabbt svar. Och om svaret är för komplicerat kan du be ChatGPT förklara det i enklare termer.

Som skrivverktyg

Som många skolever med skriftliga hemuppgifter redan har förstått så kan ChatGPT vara en utmärkt skriv- och tankepartner. Jeff Maggioncalda, vd för onlinekursföretaget Coursera, har till exempel berättat i en CNN-intervju https://edition.cnn.com/2023/01/19/tech/chatgpt-future-davos/index.html att han använder ChatGPT för att skriva både arbetsmejl och tal. TikTok-användaren @frontlineleadership, som arbetar som chefstränare, berättade i ett inlägg https://www.tiktok.com/@frontlineleadership/video/7185196553294974254?q=chatgpt%20helping%20work&t=1675369391355 att han till och med använde ChatGPT för att skriva medarbetarutvärderingar och var nöjd med resultatet: ”Jag behövde bara göra små justeringar här och där. Det sparade bokstavligt talat troligen 12 timmar av arbete. ChatGPT förändrar spelplanen.”

För att analysera stora datamängder

ChatGPT kan snabbt bearbeta mycket information och vara behjälplig med att tolka stora mängder datadriven information och analysera statistik, med mera.

Muro, en senior forskare vid Brooking Institute, berättar för Insider https://www.businessinsider.com/chatgpt-jobs-at-risk-replacement-artificial-intelligence-ai-labor-trends-2023-02?r=US&IR=T att AI också skulle kunna hjälpa dem som försöker använda data för att fatta investeringsbeslut: ”AI kan identifiera trender på marknaden, belysa vilka investeringar i en portfölj som presterar bättre eller sämre, kommunicera allt det och sedan använda olika andra former av data från till exempel ett finansbolag för att prognostisera en bättre investeringsmix.”

För att schemalägga uppgifter, planera och hantera tid

Ekonomer vid Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) genomförde en studie 2022 https://www.oecd-ilibrary.org/employment/what-skills-and-abilities-can-automation-technologies-replicate-and-what-does-it-mean-for-workers_646aad77-en som fann att AI-verktyg kan hantera schemaläggning och prioritering av uppgifter – i många fall till och med ”bättre än människor”.

Vissa användare har provat detta med lovande resultat. Micah, en Youtuber som utforskar AI, lade upp en video https://www.youtube.com/watch?v=5M7occIAiEA där han demonstrerade hur han använde ChatGPT för att automatisera sin arbetsplanering. ChatGPT fick skapa en daglig arbetsplan med uppgifter som att färdigställa en prestationsrapport och schemalägga ett möte, vilket chattbotten färdigställde på några sekunder.

Som ett ”andra utlåtande” om hur man startar ett företag, fattar strategiska beslut, hjälper kunder…

Business Insiders Jennifer Ortakales Dawkins ställde en rad frågor https://www.businessinsider.com/chagpt-cant-start-a-business-for-you-startup-steps-2023-1?r=US&IR=T till chattbotten och ser det som ett användbart verktyg för att generera idéer, uppskatta startkostnader och skissa upp en affärsplan. Courseras Maggioncalda berättade för CBS MoneyWatch https://www.cbsnews.com/news/chatgpt-chatbot-artificial-intelligence-job-replacement/ att han använder ChatGPT för att gå igenom företagsutmaningar och strategier: ”Jag ber ChatGPT att bli medveten om var mina fördomar och blinda fläckar kan finnas. Och svaren den ger är en riktigt, riktigt bra utgångspunkt för att granska ditt tänkande.”

Även Amazon-anställda som testat ChatGPT https://www.businessinsider.com/chatgpt-amazon-employees-use-ai-chatbot-software-coding-customer-questions-2023-1?r=US&IR=T anser att den gör ett ”mycket bra jobb” med att besvara frågor från kundsupport och dessutom kan svara på frågor om företagsstrategi.

Som en kodningsassistent

ChatGPT kan hjälpa programmerare att identifiera buggar och skriva kod. Oded Netzer, en professor vid Columbia Business School, tror att AI kommer att hjälpa kodare i stället för att ersätta dem: ”När det gäller jobb tror jag att det främst är en förbättrare snarare än en fullständig ersättning av jobb. Kodning och programmering är ett bra exempel på det. Den kan faktiskt skriva kod ganska bra.”

Men kodare bör vara försiktiga när de tar hjälp av ChatGPT, eftersom vissa användare har upptäckt att den svarar felaktigt på kodningsproblem.

För att söka nytt jobb

ChatGPT har börjat användas av folk för att utforma sina CV:n och personliga brev: ”Den kommer att skapa ett personligt brev åt dig så att du inte längre behöver slösa din tid”, sa Jonathan Javier, vd för karriärkonsultföretaget Consulting, i en TikTok-video https://www.tiktok.com/@wonsulting/video/7186358673390832939 i januari 2023.

Källa: Entrepreneur.com

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste