nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Arbetsgivarnas klimatarbete blir allt viktigare. Foto: Stock Adobe.

9 av 10 arbetstagare kräver klimatansvar

Nästan nio av tio svenskar tycker det är viktigt att arbetsgivaren tar ansvar för att minska sin klimatpåverkan, enligt arbetslivspanelen Manpower Work Life. För många unga blir klimatarbetet också allt mer avgörande vid valet av arbetsgivare.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Svenskarnas intresse och engagemang för klimatarbete är stort, framgår av Manpower Work Life, som är Sveriges största arbetslivspanel.

– Vi har länge pratat om att vi som konsumenter ställer ökade krav på företagens klimatansvar och naturligtvis är det samma sak som arbetstagare. De flesta vill jobba på en arbetsplats som anstränger sig för att göra gott, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige i en kommentar.

Mikael Jansson, ManpowerGroup.

Manpower Work Life genomfördes av Inizio på uppdrag av ManpowerGrooup under januari i år och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. Totalt 2 307 personer svarade på frågorna i undersökningen.

Engagemang i klimatarbetet

Av undersökningen framgår att nästan nio av tio svenskar – 85 procent – tycker att det är viktigt att deras arbetsgivare tar ansvar för att minska sin klimatpåverkan. 63 procent vill i ganska eller mycket hög utsträckning engagera sig i klimatarbetet på arbetsplatsen. Några skillnader i engagemanget sett till kön eller ålder är det knappast alls.

Läs även: Ny standard översätter miljöpåverkan till pengar.

Två av tre svenskar – 67 procent – tycker också att deras arbetsgivare har ett ganska bra eller mycket bra klimatarbete i dag, medan 19 procent ger underkänt. De som planerar att byta jobb inom det närmaste halvåret tenderar att ge sin arbetsgivare något lägre betyg för klimatarbetet, vilket kan antyda att ett missnöje med klimatansvaret drar ner viljan att stanna på arbetsplatsen.

Endast 14 procent av kvinnorna och 11 procent av männen har dock låtit bli att söka ett jobb på grund av att de tyckt att arbetsgivaren inte tar sitt klimatansvar.

– Även om klimatansvar inte är någon ”dealbreaker” i dag så kommer arbetsgivares klimatarbete att påverka möjligheterna att anställa i framtiden. För många unga är klimathotet en oerhört viktig fråga och vi ser redan nu hur studenter har gått samman för att välja bort potentiella arbetsgivare som inte tar klimatansvar, säger Mikael Jansson.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ökad spänning mellan olika kvalitetsforskning

Forskningen kring kvalitetsfrågor har mognat, enligt en ny avhandling som analyserar 11 000 akademiska publiceringar. Men spänningar mellan olika delar av kvalitetsområdet är oroande och kräver mer dialog, menar forskaren Daniel Carnerud.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.