Varje år publicerar Financial Times sin rankning av världens bästa skolor som erbjuder vidareutbildning genom olika former av högre management- och ledarskapsutvecklingsprogram.
På den sammanlagda listan över både öppna och skräddarsydda utbildningar hamnar SSE Executive Education vid Handelshögskolan i Stockholm på plats nr 16, en förbättring med fem placeringar från förra året. I topp ligger Iese Business School, följt av IMD Business School och HEC Paris.
Enligt Handelshögskolan finns totalt 14 000 business schools i världen.
– Bara en bråkdel kvalificerar sig för Financial Times rankning. Det här är fantastiska siffror, säger Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm.
Nära samarbete med kunder
I Norden och Baltikum behåller man sin mångåriga topplacering
– Det visar på styrkan i vårt erbjudande och relevansen i våra program, säger Anders Richtnér, vd för SSE Executive Education.
Han menar att grunden till den starka positionen på marknaden är ett nära samarbete med kunderna, som finns både inom det privata näringslivet och i den offentliga sektorn.
– Vi måste förstå var organisationerna befinner sig och vart de är på väg. Våra kunder står inte still, de är i rörelse. För att lyckas måste de inte minst rekrytera och behålla bra ledare. Dessa nyckelpersoner vill ha personlig utveckling och uppleva att de själva är betydelsefulla i företaget. Här spelar executive education en viktig roll, säger Anders Richtnér.
Digitalisering och hållbarhet i fokus
Innehållet i utbildningarna skapas i första hand utifrån uppdragsgivarnas strategiska utmaningar.
– Samtidigt avspeglar sig förstås omvärldsförändringar i företagen, där många till exempel för närvarande fokuserar på digital transformation eller hållbarhet, säger Anders Richtnér.
Läs även: AI kan bli hävstång för svensk ekonomi
Begreppet FRIS, kort för Finance, Retail, Innovation och Sustainability, används inom hela Handelshögskolan i Stockholm för områden där verksamheten ska vara framstående.
– Men allra viktigast är som sagt att vi känner av organisationernas behov. Det gäller de skräddarsydda programmen, men även de öppna, dit många av våra kunder löpande skickar deltagare. En central del av kompetensutvecklingen är att lära av andra, som verkar i icke-konkurrerande organisationer i andra branscher, säger Anders Richtnér.
SSE Executive Education kallades tidigare kallat IFL vid Handelshögskolan i Stockholm.