nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

After the love has gone

Hur ska vi se på Lean framöver?

Sida 2
  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Samtidigt förlorar den aktuella modellen i popularitet mer allmänt allt eftersom tiden går. Det skrivs och pratas allt mindre och annat hamnar istället i strålkastarljuset.

Paradoxalt nog kan detta innebära att ju mer verkstad på en operativ nivå, desto mindre kan modellen ifråga uppfattas som aktuell och praktisk relevant på en strategisk nivå.

De flesta svenska organisationer arbetar med Lean på ett eller annat sätt. En del har verkligen börjat få till det, andra letar fortfarande efter rätt väg. Samtidigt finns det många som säger att det nu är dags att äntligen släppa taget om Lean och istället satsa på något annat.

Jag menar att det faktiskt kan vara framöver det avgörs om Lean får positiva eller negativa konsekvenser. Särskilt skulle jag vilja sätta fokus på ledarskapets betydelse.Framgång i förändringsarbete handlar väldigt mycket om hur väl man lyckas översätta en managementmodell till sitt operativa sammanhang och hur väl man lyckas skapa uthålligt lärande kring användningen över tid.

Istället för att hoppa på nästa managementtrend föreslår jag att vi ställer frågan vad som krävs av ledarskapet för att vi ska komma vidare med Lean-arbetet.

Vad behöver göras så att fördelarna kan realiseras och nackdelarna kan undvikas? Vad kan göras för att stötta tillämpningen i miljöer där man ännu inte kommit igång på riktigt? Och omvänt, vad måste göras så att vi inte slänger ut barnet med badvattnet i miljöer där man arbetat med Lean sedan länge?

MartinRMartin Rogberg, vd på Institutet för personal- och företagsutveckling vid Uppsala universitet.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.