After the love has gone

Företagskultur Lean är utan tvekan den senaste större managementvågen. Men vad händer när hajpen går över? Risken är att vi kastar ut barnet med badvattnet i jakten på nästa mirakelkur, varnar Martin Rogberg, vd på Institutet för personal- och företagsutveckling vid Uppsala universitet.

Samtidigt förlorar den aktuella modellen i popularitet mer allmänt allt eftersom tiden går. Det skrivs och pratas allt mindre och annat hamnar istället i strålkastarljuset.

Paradoxalt nog kan detta innebära att ju mer verkstad på en operativ nivå, desto mindre kan modellen ifråga uppfattas som aktuell och praktisk relevant på en strategisk nivå.

De flesta svenska organisationer arbetar med Lean på ett eller annat sätt. En del har verkligen börjat få till det, andra letar fortfarande efter rätt väg. Samtidigt finns det många som säger att det nu är dags att äntligen släppa taget om Lean och istället satsa på något annat.

Jag menar att det faktiskt kan vara framöver det avgörs om Lean får positiva eller negativa konsekvenser. Särskilt skulle jag vilja sätta fokus på ledarskapets betydelse.Framgång i förändringsarbete handlar väldigt mycket om hur väl man lyckas översätta en managementmodell till sitt operativa sammanhang och hur väl man lyckas skapa uthålligt lärande kring användningen över tid.

Istället för att hoppa på nästa managementtrend föreslår jag att vi ställer frågan vad som krävs av ledarskapet för att vi ska komma vidare med Lean-arbetet.

Vad behöver göras så att fördelarna kan realiseras och nackdelarna kan undvikas? Vad kan göras för att stötta tillämpningen i miljöer där man ännu inte kommit igång på riktigt? Och omvänt, vad måste göras så att vi inte slänger ut barnet med badvattnet i miljöer där man arbetat med Lean sedan länge?

MartinRMartin Rogberg, vd på Institutet för personal- och företagsutveckling vid Uppsala universitet.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Kvalitetsmagasinet sparar mina uppgifter
Läs mer om vår integritetspolicy här
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.