Bättre ordning och reda på svenska spelmarknaden

Kvalitetssäkring En ny spellag införs vid årsskiftet som innebär krav på licens för alla spelföretag som är verksamma på svenska marknaden. Och för att få licens krävs att ett ackrediterat organ kontrollerar, provar eller certifierar spelverksamheten.

Bättre ordning och reda på svenska spelmarknaden

Den svenska spelmarknaden har utvecklats explosionsartat på senare år. Ingen vet med säkerhet hur många spelbolag som är verksamma i Sverige. Men uppskattningar som gjorts visar att de svenska spelarna i dagsläget har tillgång till åtminstone ett 100-tal olika spelsajter.

För att få ordning och reda på verksamheten införs vid årsskiftet en ny spellag som innebär att alla spelföretag som är verksamma på den svenska spelmarknaden ska ha behörig licens för att kunna tillhandahålla kommersiellt spel. Det gäller oavsett var bolaget har sitt säte, alltså även de utländska internetbaserade spelföretag som verkar i Sverige.

Den nya lagstiftningen syftar till att säkra skatteintäkter samt säkerställa att spelföretagen följer vissa etiska riktlinjer, till exempel att man har måttfull marknadsföring och ger stöd till den som spelar för mycket. Men den nya lagstiftningen ska även garantera att all spelutrustning uppfyller de tekniska kraven och inte kan manipuleras.

För att spelbolaget ska erhålla licens ställs krav på att ett ackrediterat organ utför kontrollerar, provningar och certifieringar enligt Lotteriinspektionens föreskrifter.

– Olika spelbolag har olika upplägg. Vilka bedömningar av överensstämmelse som ska göras avgörs av spelbolagets tekniska och organisatoriska lösningar. Men det kan till exempel handla om krav på provningar, kontroller, produktcertifieringar och certifieringar av ledningssystem för informationssäkerhet som utförs av ackrediterade organ, förklarar Magnus Pedersen, utredare på Swedac.

Lotteriinspektionen har hittills fått in licensansökningar från 55 spelbolag. Swedac har i dagsläget ackrediterat certifieringsorgan för certifiering av ledningssystem för informationssäkerhet.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Kvalitetsmagasinet sparar mina uppgifter
Läs mer om vår integritetspolicy här
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.