Bokspecial: 8 bra böcker att läsa i sommar

Lästips Sommar, semester och kanske lite tid för reflektion och personlig förkovran. Här kommer några tips på läsning för att fylla på både den professionella och personliga utvecklingen.
Trevlig läsning!

Bokspecial: 8 bra böcker att läsa i sommar
Tips på sommarläsning. Bild Adoeb Stock.

Mänskligt brus ger dåliga beslut

Vi gör dåliga bedömningar mycket oftare än vi tror. Nobelpristagaren Daniel Khanemans nya tegelsten handlar om hur vår hjärna och våra beslutsförmågor fungerar. I perfekt värld fungerar allt som vi har tänkt oss. Men nu är den inte det och istället påverkas vi av ett osynligt problem, nämligen brus.

Det är slumpmässiga störningar i mänskligt tänkande som orsakar felbedömningar på många områden: medicinska diagnoser, rättsliga påföljder, ekonomiska och finansiella prognoser, politiska beslut och strategiska vägval för företag. Effekterna kan ibland bli chockerande stora både för individer och organisationer. Till enorma kostnader.

Den här boken visar vad vi kan göra åt det, med några enkla verktyg och regler. Boken avslutas med konkreta och specifika förslag på analyser, checklistor och justeringar som hjälper oss att göra bättre bedömningar.

Brus, av Daniel Khaneman, Oliver Sibony, Cass R Sunstein. Förlag Volante.

Kom igång med förändringen

Den här boken presenterar konkreta tips för hur man kan öka sitt engagemang, välmående och prestation på sin arbetsplats. Den handlar om vad man kan göra för att aktivt driva organisationen framåt. Genom att lära sig hur man stöttar individer, team och organisationer motiveras läsaren till att själv kunna göra en förändring i sin arbetsmiljö. Oavsett vilket yrke man har ger den här boken de verktyg som behövs för att skapa ett ökat engagemang bland medarbetare samt en arbetsplats som främjar välmående och ökad prestationsnivå.

Börja Göra! av Johan Book, Niklas Delmar och Emma Egnell. Liber förlag

Lita mer på magkänslan

När kan man lita på sig själv i viktiga beslut? Vad säger magkänslan? Varje dag fattar man över 30 000 beslut. I kortfattade kapitel har Alexander Norén i den här boken sammanställt kunskap från flera olika forskare kring hur det går till när man fattar dessa beslut, små som stora. Boken förklarar när man kan lita på sin magkänsla och hur man kan låta den guida en i beslutsfattandet. Det handlar om att effektivisera beslutsfattandet och lära sig hur man kan skilja på falsk eller äkta magkänsla.

Magkänslans intelligens: Vetenskapen bakom bra beslut av Alexander Norén. Volante förlag.

Därför lyckas generalisterna

I den här boken diskuterar David Epstein två olika kategorier av folk – generalister och specialister. Enligt hans upptäckt har generalisterna ofta bättre förutsättningar för att lyckas inom samhällets alla områden. De som har hunnit prova på flera olika områden blir ofta mer flexibla och utvecklar ett bredare sätt i sitt tänkande. Epstein argumenterar även för att ineffektivitet ska kultiveras och upphöjas. Att misslyckanden inte är misslyckanden, utan istället tillfällen att lära sig.

Bredd – Därför lyckas generalister i en specialiserad värld av David Epstein. Volante förlag.

Urgamla drivkrafter som hjälper och stjälper

I den här boken presenteras de tre drivkrafterna som ger en förklaring till varför man är som man är, nämligen strävan efter trygga relationer, status och ny kunskap. Det är krafter som evolutionen har drivit fram, vilka också har varit essentiella för människans överlevnad. Men hur fungerar de här drivkrafterna i en modern livsmiljö som vi lever i idag? Det är ett ämne som Angela Ahola tar upp i sin bok. Beteenden som har hjälpt människan att utvecklas är också beteenden som kan leda till att man istället sätter krokben för sig själv.

Dina dolda drivkrafter – hur psykologiska behov styr ditt liv av Angela Ahola. Roos & Tegner förlag.

Lär känna dig själv och andra

Hur mäter man personlighet? Att ta personlighetstester är inte svårt, men frågan är hur vetenskapligt förankrade de verkligen är. Den här boken är för dem som söker vetenskapliga svar i varför man är som man är. Genom att lära känna din egen och andras personlighet kan livet bli både bättre och lyckligare. Psykologiforskarna Petri Kajonius och Anna Dåderman skriver i boken om den senaste forskningen kring ämnet, och presenterar samtidigt Big Five-modellen, vilket är den vetenskapligt dominerande modellen för att mäta personlighet.

Vem är du? Av Petri Kajonius, Anna Dåderman. Fri tanke förlag.

Driv förändring i form av OMB

Den här boken är tänkt för de som vill lära sig mer om ledarskap och hur man kan motivera sina medarbetare till beteenden som ger resultat. Förändring sitter inte i den planering och de beslut som fattas, utan förändring kräver att alla involverade är motiverade att ta till sig beteenden som kommer ge resultat. I fem avsnitt förklarar Leif Andersson hur man som ledare driver förändring i en organisation med hjälp av OBM, Organizational Behavior Management.

Psykologi för ledare av Leif Andersson. Sanoma utbildning förlag.

Glöm myten om piskan och moroten

Här vill författarna lära ut hur man skapar äkta motivation med hjälp av både forksning och metoder. Pedagogiskt och inspirerande presenterar de den spännande nya forskningen kring en av de bäst bevarade hemligheterna inom psykologin: Självbestämmandeteorin, även kallad SDT. Med SDT får du en vetenskaplig och stabil grund att stå på när du vill skapa hållbar motivation hos dig själv och andra. Författarna berättar hur och varför den är så effektiv och ger dig verktygen som får dig att må och fungera bra – varje dag, men framförallt i längden

Motivationsrevolutionen av Olof Röhlander, Magnus Lindwall. Forum förlag.

 

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.