Livsmedelsföretaget Protos producerar kött sedan 1978. Allt började i stadsdelen Stureby i Stockholm, där Bo Östlund slaktade gotländskt lammkött för att sedan sälja vidare till olika grossister och kebabhak. I början av 00-talet tog sonen Thomas Östlund över, och med det inleddes en ny expansiv fas där Protos började med Krav-kött, utökade upptagningsområdet till hela Sverige och flyttade stora delar av verksamheten till Gotland. På senare år har de även börjat producera växtbaserade substitut.
Händelserik höst på Protos – ”spännande med nytt slakteri”
Checklistan
Tidshorisonterna inom livsmedelsbranschen är korta – samtidigt som Protos nyförvärv kräver fokus på det längre perspektivet. Kvalitetschefen Truong Nguyen multitaskar för att hinna med allt han har på agendan.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Kvalitetschefen Truong Nguyen började jobba på Protos då företaget fortfarande fanns i Stockholms slakthusområde. Han har varit alltifrån maskinoperatör, produktionschef och kvalitetscontroller innan han för nästan tre år sedan intog sin nuvarande roll.
Truong Nguyen
Vad min arbetsvecka består av
Mejl: 50% (sitter i ibland i möten och mejlar samtidigt)
Möten: Varje dag, ibland blir det 6 till 7 möten om dagen
Distans: Mycket hemma efter ordinarie arbetstid, 2-3 timmar om dagen för att ta ikapp
Oplanerad tid: 12-13 timmar i veckan
Protos har vuxit rejält på 20 år och har idag cirka 160 anställda, så därför har Truong Nguyen alltid mycket på sitt bord. Tiden är knapp, särskilt när man jobbar med produkter med kort livstid.
– Våra tidshorisonter är ganska korta, och våra flöden är snabba.
CCP:s och egenskapat ledningssystem
Nguyen inleder gärna sin arbetsvecka med att förbereda sig inför kommande möten, gå igenom pågående projekt och följa stegen i företagets kontrollprogram.
– Varje vecka analyserar, verifierar och validerar vi data från föregående vecka. Dagligen övervakar vi vissa kritiska punkter, CCP:s, och agerar på dem om en avvikelse dyker upp.
Mycket av hans jobb handlar om produktkvalitet och livsmedelssäkerhet, men Nguyen har också gjort saker som att bygga Protos ledningssystem från grunden. Denna höst är också särskilt rolig, för just nu håller en ny verksamhet på att integreras in i systemet.
Truong Nguyen
På agendan just nu:
- Integrera ett nytt slakteri i Protos ledningssystem
- Bygga om ledningssystemet så att det är anpassat efter Protos nya verklighet
- Få nya slakteriet certifierat
- Skapa större förståelse för ledningssystemet
– Det är ett nytt slakteri som ska in i koncernen, och det är jättespännande! Vi har aldrig jobbat med det här gränssnittet tidigare!
Vissa delar av ledningssystemet kommer givetvis behöva ändras, berättar Nguyen.
– Vi kommer till exempel behöva beskriva nya och fler processer för att få in alla under samma tak.
Truong Nguyen
Möjligheter och utmaningar
Mest stimulerande på jobbet just nu:
Att för första gången integrera en ny verksamhet i det egna ledningssystemet!
Mest utmanande på jobbet just nu:
Att hinna med allt! Det var svårt att få till en tid för certifiering hos ett organ, förmodligen på grund av nya standard-utgåvor som kommit. Men nu har vi fått en tid.
Svårast just nu är att tiden inte riktigt räcker till för Truong Nguyen och hans team. Han jobbar vissa kvällar och helger för att till exempel se till att det nya slakteriet blir certifierat, för att få verka inom branschen.
– Det blir mycket multitasking nu. Den ordinarie verksamheten ska rulla på, samtidigt som vi lanserar en ny produkt och tar in en ny verksamhet som måste följa vår policy, instruktioner och annat.
Men multitasking – det sägs ju att det inte är särskilt bra…?
– Ja, men ibland måste man göra sådant för att komma med på tåget.
Truong Nguyen
Kort om mig
Vad jag känner efter en dag på jobbet:
Glad! Mycket energi. Ser fram emot nästa dag.
Jag behöver kompetensutveckling inom:
Jag har lärt mig en hel del i samband med integreringen, så just nu känns det viktigast att alla inom verksamheten utbildas i att förstå varför vi har ett ledningssystem och hur vi uppnår ständiga förbättringar.
Som kvalitetschef är jag mest stolt över:
Att ha skapat ett helt eget ledningssystem. Här har vi valt att lägga upp allt helt själv, utifrån verksamhetens egna behov. Ledningssystemet var klart 2022 (även om arbetet givetvis är konstant), och vi kom i gång med det 2023.