Chefer dricker mer än anställda

Chefer dricker alkohol dubbelt så ofta, röker mer sällan och motionerar mer än sina medarbetare enligt en ny undersökning.

Chefer dricker mer än anställda

Cirka 2 100 chefer svarade mellan åren 2008 och 2011 på en enkät om sitt allmänna hälsotillstånd. Det visade sig att cheferna dricker nästan dubbelt så mycket som andra anställda. 14 procent av cheferna inmundigar alkohol tre eller fler gånger under veckans sju dagar. Bland anställda var siffran 8 procent. Däremot är cheferna bättre på att hålla sig borta från cigarrettpaket och rökpauser. 9 procent av cheferna tar sig ett bloss, jämfört med 14 procent bland anställda. Motionsaktiviteter var cheferna också duktigare på än sina medarbetare, 54 procent svarade att de ägnar sig åt måttlig eller hård träning.

– Livsstilsfrågorna om sådant som motion, kost, alkohol och rökning är avgörande för hur vi mår och därmed hur bra vi kan prestera på jobbet. På de områdena har chefen en viktig roll som förebild på arbetsplatsen, säger Urban Svensson som är företagsläkare på medicinskt ledningsansvarig på hälsoföretaget Previa som står bakom undersökningen.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.