nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Ledningsgrupper saknar kompetens inom it-området, visar Sifo-undersökning. FOTO: Shutterstock

Dåliga ledningsbeslut hämmar digitala satsningar

Bristande kompetens i ledningen i kombination med underinvesteringar i it gör att mer tid måste läggas på problemlösning istället för utveckling av digitala lösningar. Resultatet blir minskad effektivitet och ökade administrativa kostnader.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Enligt en ny Sifo-undersökning riskerar bristfälliga it-lösningar och dålig kompetens att sätta käppar i hjulet för digitaliseringen av Sveriges företag.

400 it-chefer i Sverige, både inom privat och offentlig sektor, har fått svara på hur de tycker det går med digitaliseringen inom deras verksamheter.

Resultatet pekar på en stark kritik mot ledningsgrupperna. Hälften av alla it-cheferna i undersökningen svarar att deras ledningsgrupper saknar kompetens inom it-området vilket gör att dåliga beslut vid investeringar påverkar verksamheterna negativt.

Var tredje it-chef inom offentlig sektor menar att de har underinvesterat i it-infrastruktur vilket gör att it-ansvariga får lägga mycket tid på problemlösning istället för att fokusera på utveckling.

En bieffekt med dålig it-infrastruktur blir även följdsjukdomar som störningartrådlösa nätverk och oplanerade avbrott, med mera. Sex av tio it-chefer svarade att den senaste incidenten ledde till minskad effektivitet och ökade kostnader för administration.

Undersökningen är beställd av Ip-only och genomförd av Sifo.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.